HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Forskaren: så skapar Airbnb en större bostadsbrist

Nyheter Under 2020 hyrdes 14 000 boenden ut på Airbnb. Korttidsuthyrningen skapar en större bostadsbrist. Det säger turismforskaren Dimitri Ioannides.
Foto: Tina Stafrén /Google maps / Airbnb / Montage

När coronapandemin slog till med full kraft under förra våren ökade plötsligt utbudet av hyresrätter i flera europeiska städer. Rapporter från Madrid, Barcelona, London och Edinburgh visade att bostadssökande hyresgäster i ett enda slag hade många fler lägenheter att välja mellan på den lokala bostadsmarknaden.

Anledningen? Airbnb-turismen kraschade och det var inte längre lika lukrativt med korttidsuthyrning. Därför frigjordes lägenheter som tidigare varit upplåsta i Airbnb.

Läs ocksåKartläggning: Här är landets största supervärdar på Airbnb

I Sverige blev det inte riktigt samma effekt, även om förmedlingstjänster som Guestit och Hostini också vittnar om en kraftig nedgång under våren.

– Den svenska marknaden är lite annorlunda mot städer som Aten och Barcelona för du har andra nordiska regler kring bostäder, säger Dimitri Ioannides, professor inom turism vid Mittuniversitetet.

Annons

I Sverige har många bostadsrättsföreningar regler för att begränsa uthyrning via Airbnb. Hyresvärdar säger på samma sätt ofta nej till Airbnb och dessutom finns det regler som gör det svårt för dig som hyresgäst att tjäna några pengar på att hyra ut i andrahand.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Ändå kan korttidsuthyrningen påverka bostadsbristen i Sverige, enligt Dimitri Ioannides.

– Javisst, tänk att jag träffar en kvinna och vi flyttar ihop och hon har en lägenhet som vi kan hyra ut i andrahand. Istället för att hyra ut den kan vi lägga den på Airbnb och tjäna mycket mer pengar, det betyder att du tar bort fastigheten från marknaden och kanske någon student inte har råd med hyran.

Hem & Hyra har skrivit flera gånger om svenska lägenhetshotell och hur mellanhänder används för att omvandla lägenheter till boende för turister och företag. I de fall tjänar fastighetsägarna betydligt mer pengar än som hyresvärdar.

Annons
Läs ocksåHyresgäst dömd för koppleri: Väninnan skulle vattna blommorna - gjorde lägenheten till bordellCollage av trappuppgång, nycklar och pengar. En röd stämpeltext: Dömd. Koppleri.

Men att köpa upp hela fastigheter för att hyra ut dem på Airbnb är inte lika vanligt i Sverige som i vissa andra länder. Dimitri Ioannides har tidigare forskat på hur Airbnb påverkat situationen i en medelstor stad, nederländska Utrecht och hur det även där kan utvecklas ”turismbubblor”.

–  Jag tror inte problemen vi sett i Sydeuropa och exempelvis Paris blir lika tydliga här. Där blir det Airbnb-ghetton där lägenheter är som hotell och folk kommer och går hela tiden.

Läs också Hyresgästen varnades för att hyra ut via Airbnb – kan tvingas flytta Unik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.