Annons

Supervärden: “Stor skillnad på lägenhet i stan och lanthus”

Nyheter Ett lanthus med sjötomt, bubbelpool och trampbåt. Supervärden “Christoffer” på Airbnb hade förra årets mest populära boende enligt vår kartläggning. Vi kontaktade honom.
Foto: Skärmdump Airbnb / Montage

Bland de mest populära boendena på Airbnb finns både lägenheter på attraktiva adresser mitt i städerna och på klassiska turistorter som Åre eller Visby. Men en annan kategori som toppar listan är fritidsboenden på landet.

När Hem & Hyra kartlägger förra årets mest populära boenden är det just ett sådant som tar förstaplatsen. Kanske är det en konsekvens av coronapandemin och att intresset för stadssemestrar då minskat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Mitt lantställe hyr folk helt uteslutande för att komma bort från vardagen, hämta kraft och bara få uppleva det som finns att uppleva där. Det spelar ingen roll att det är 15 minuter bilväg till närmaste mataffär och mindre bra skogsväg, för här vistas man ändå tillfälligt, skriver Christoffer när vi hör av oss till honom via sajtens chattsystem.

Alla supervärdar vi hör av oss till är inte lika snabba på att svara. Från en värd med flera lägenheter i Gamla stan i Stockholm får vi svaret:

“Tackar nej till förfrågan eftersom den inte handlar om att du vill boka – utan att du letar objekt där du kan skriva negativa artiklar om Airbnb.”

Annons
Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Reaktionen är på sätt och vis begriplig, eftersom det rapporterats en del om uthyrningar som gått snett i nyheterna de senaste åren. Hem & Hyra har också skrivit om hyresgäster som olovligt hyrt ut sina lägenheter i stor utsträckning och därför också blivit av med sina kontrakt. I december förra året avgjordes ett sådant fall i hovrätten och en kvinna som hyrt ut sin lägenhet 148 gånger blev av med sitt kontrakt.

Det är delvis därför vi nu gjort en kartläggning av landets största värdar, och när vi frågar människor på stan är det just lägenhetsuthyrningar i stadskärnorna som de är mest kritiska mot. Kanske är det också därför supervärden Christoffer är mån om att inte gruppas ihop med den typen av supervärdar.

– Det är en annan publik än Airbnb-boende i stan, man är supervärd inom en helt annan kategori och är svårt att läggas inom samma kategori då syftet med vistelsen mångt och mycket är olika, skriver han.

Läs ocksåFlyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Med tanke på antalet recensioner under förra året har han dock tveklöst tjänat stora pengar på att hyra ut sitt hus.

Annons

– Jag hyr ut boendet som privatperson och deklarerar inkomst av kapital. Airbnb sköter allt med betalningar och marknadsföring.

Varför hyr du ut detta boende?

– Det är väldigt glädjande med hyresgäster som uppskattar lantstället lika mycket som jag gör. Passar mig bra att kunna hyra ut och samtidigt kunna vara där själv andra dagar. Generellt står lantställen väldigt oanvända många dagar av året och det kan jag tycka är ganska tråkigt och onödigt.

Läs också Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.