Annons

Debattstorm efter vräkning av föräldrar till kriminell: ”En typ av kollektiv bestraffning”

Järva Kollektiv bestraffning där oskyldiga drabbas eller ett bra beslut som visar att samhället agerar. Vräkningen av föräldrarna till en kriminell i Järva skapar hetsiga diskussioner på sociala medier där åsikterna går isär om vad som är rätt eller fel: "Äntligen lite åtgärder", "Var tar familjen vägen nu?"
Foto: Kenneth Samuelsson/Fastighetsägarna
Susanne Sjöblom, regionordförande Hyresgästföreningen Stockholm och Fastighetsägarna Sveriges vd Anders Holmestig.

Det var sent i augusti 2021 som en gängkriminell 20-årig man sköt minst sex skott från en loftgång i Järva under en uppgörelse med ett rivaliserande gäng. Det slutade med att en man sköts till döds och en annan man blev skjuten i huvudet, men överlevde.

Nu vräks föräldrarna på grund av att sonens dödsskjutning klassas som en särskilt allvarlig störning, enligt en dom från Svea hovrätt, vilket Hem & Hyra var först att rapportera om. Det är svårt att vräka en granne som stör. Av bli vräkt på grund av en särskilt allvarlig störning är ytterst ovanligt.

”Förbjudet enligt vår grundlag”

Vräkningen av familjen skapade en diskussionsstorm på sociala medier där åsikterna går isär om det är rätt eller fel väg att gå.

”Jag vet inte vad jag ska tycka, om det är bra eller dåligt, hjärtat säger dåligt men förnuftet säger bra. Rent personligt skulle jag inte vilja ha skjutvapenglada människor som grannar. Rädslan skulle vara så jobbig”.

”Inte mer än rätt att att de förlorar lägenheten”.

”Detta är kollektiv bestraffning om något vilket är förbjudet enligt vår grundlag”.

”Var tar familjen vägen? Blir det någon lösning och förbättring för familjen som helhet?”.

Sonen sköt med skarpt vapen från loftgången
Skottlossning från alla håll. Efter dödsskjutningen den 30 augusti 2021 syns ett antal skotthål i taket och i plåten till loftgången utanför familjens lägenhet. Till höger bild på mordvapnet som polisen hittat med DNA från sonen. Händelsen är grund för vräkningen och räknas som särskilt allvarlig störning.

Kan slå hårt mot barn

En annan person som har åsikter i frågan är Susanne Sjöblom, regionordförande Hyresgästföreningen Stockholm. Enligt henne är det självklart att människor som begår allvarliga brott ska lagföras. Men hon tycker samtidigt att det är problematiskt att människor som bor i samma bostad som en person som dömts riskerar att bli bostadslösa.

– Det är en typ av kollektiv bestraffning som kan slå väldigt hårt mot barn. Exempelvis så kan det finnas yngre syskon i familjen, som jag är övertygad om inte gynnas av att bli hemlösa. Jag känner en oro för att det leder till ökad rättsosäkerhet, säger Susanne Sjöblom.

”Bra för grannarna”

Fastighetsägarna Sveriges vd Anders Holmestig välkomnar däremot domen:

– Det är bra för grannarna som har rätt till ett säkert och tryggt boende och visar att samhället agerar mot grova våldsbrott.

Vad säger du om att vissa ser domen som en kollektiv bestraffning, och att föräldrar och andra syskon inte ska behöva straffas för att en familjemedlem är kriminell och stör?

– Som hyresgäst har man ett ansvar för att de som bor i lägenheter eller hyr lokaler inte stör. Det ansvaret gäller också för besökare, inneboende eller andrahandshyresgäster. Utsätter man grannar och andra för störningar och grova brott behöver man som hyresvärd kunna agera. De som bor i huset och i området har rätt att känna sig trygga i sina hem, säger Anders Holmestig.

Drar paralleller till lagförslag

Samhällsdebattören och poeten Nattalie Ström Bunpuckdee som själv har anknytning till Hjulsta och Järva vill inte kommentera den specifika domen, men hon kommenterar gärna sakfrågan. Hon drar paralleller till det omdebatterade lagförslaget som är under utredning, där möjligheterna att vräka föräldrar till barn under 18 år som begår brott föreslås bli en ny lag. Här står mer om förslaget i utredningen ”Trygga bostadsområden”.

– Att vräka en hel familj på grund av att en familjemedlem är kriminell är rättsosäkert och strider mot barnkonventionen. Det här förslaget berör bara hyresgäster och vräkningarna kommer att öka vilket är ett jätteproblem. I Stockholm är det otroligt svårt att få en bostad och många av de som bor i hyresrätt har inte råd att köpa en bostad, så var ska de ta vägen?

Kollektiv bestraffning

Hon menar också, liksom Susanne Sjöblom, att det kan liknas vid kollektiv bestraffning.

– Det strider mot mänskliga rättigheter enligt artikel 6, att varje person har rätt att överallt erkännas som en person i lagens mening.

Regeringens motivering till utredningen ”trygga bostadsområden” är att bryta segregationen och bekämpa brottsligheten.

– Jag hävdar att vräkningar av hela barnfamiljer på grund av att en person i hushållet varit kriminell, förutom att det strider mot barnkonventionen och mänskliga rättigheter dessutom, inte bara kommer öka segregation och brottslighet, utan även öppna upp för de två fenomenen på nya nivåer.

– Att straffa föräldrar och till och med barn genom att göra dem hemlösa, trots att de inte haft något med brottet att göra kommer leda till att väldigt många hamnar utanför samhället väldigt snabbt. För mig låter det som en massoperation till att öka segregation och brottslighet, säger Nattalie Ström Bunpuckdee.

”Varför gäller det bara hyresgäster?”

Hon ställer sig kritisk till att förslaget bara gäller hyresgäster.

– Om man verkligen tror på denna typ av kollektiv bestraffning, varför gäller detta bara hyresgäster? Koppla in kronofogden och skicka ut familjer från villorna också i så fall. Men det skulle aldrig hända, och det är där vi kommer till grunden av problematiken. Hårdare bestraffning för vissa, det så kallade ortenpaketet.

Hem & Hyra har tidigare granskat vad lagförslaget skulle innebära för de hushåll som är i riskzonen. Läs mer här.

Nyligen vräktes föräldrar i Göteborg efter att deras tonårsson och hans gäng satt skräck i bostadsområdet genom blåljussabotage, droghantering och hot. Där handlade det också om särskilt allvarliga störningar enligt den hovrättsdomen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.