Annons

Sonen sköt med vapen från loftgång – nu blir föräldrarna av med hyreskontraktet

Järva En gängkriminell ung man sköt skarpt från loftgången utanför familjens lägenhet. Det slutade med att en person mördades. Nu blir hans föräldrar av med hyreskontraktet på grund av att sonens dödsskjutning klassas som en särskilt allvarlig störning. "En fara för grannars liv och hälsa", hävdar hovrätten.
Sonen sköt med skarpt vapen från loftgången
Foto: Polisen
Skottlossning från alla håll. Efter dödsskjutningen den 30 augusti 2021 syns ett antal skotthål i taket och i plåten till loftgången utanför familjens lägenhet. Till höger bild på mordvapnet som polisen hittat med DNA från sonen.

Under natten den 30 augusti 2021 sköt en 20-årig man minst sex skott med ett skarpladdat vapen från en loftgång i Järva med syftet att döda personer som befann sig på gården. En man sköts till döds och en annan man blev skjuten i huvudet, men överlevde.

Den unge mannen tillhör en av Stockholms mest våldsamma grupperingar som går under namnet ”Hjulstabarnen” och skjutningen handlade om en uppgörelse mellan rivaliserande gäng.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han bodde hemma med sin familj i en hyresrätt i Järva och det var utanför den lägenheten som de dödliga skotten avlossades från loftgången.

Förvarade knark och vapen i hemmet

Hyresvärden Hjulstahem, som är en del av Einar Mattssons bestånd, sa upp hyreskontraktet i september förra året bland annat på grund av skjutningen. Sonen hade även förvarat narkotika och skjutvapen inne i lägenheten.

Enligt polisen så har lägenheten varit något av en fritidsgård för det kriminella nätverk som sonen tillhör. Polisen har gjort ett flertal gripanden och tillslag på adressen och i lägenheten. Grannar i området har vittnat om att de känt stor rädsla och otrygghet och beskrivit situationen som ohållbar. I husen bor många familjer med små barn.

Läs ocksåLagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas
Loftgång med lekpark nedanför
Från polisens förundersökning. Skotten som kom från loftgången och riktades ned mot gården där det blev flera kulhål i asfalten.Samtidigt sköt det rivaliserande gänget upp mot loftgången.

Föräldrarna som står på kontraktet sedan 2009 motsatte sig uppsägningen. De hävdar att de alltid har varit skötsamma hyresgäster och betalat hyran i tid och haft god kontakt med sina grannar. De menar att de inte har ansvar för skjutningarna och att de behöver lägenheten då pappan bor där med parets fem gemensamma barn. Mamman bor för tillfället utomlands.

”Föräldrarna borde inte straffas”

Det är oklart om pappan bodde hemma vid tidpunkten för dödsskjutningen. Han har uppgett att han var på jobbet dagen då dödsskjutningen från loftgången skedde, och hävdar att lägenheten inte var en mötesplats för ett kriminellt nätverk.

Annons

Till hyresnämnden säger pappan att han skäms för allt som har hänt men att föräldrarna inte borde straffas för något som barnen gjort.

Läs ocksåTidöpartierna vill att föräldrar till barn som begår brott ska kunna vräkasGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Men i november tog hyresnämnden beslut om att avsluta hyresavtalet, ett beslut som föräldrarna överklagade till Svea hovrätt.

”Fara för grannars liv och hälsa”

Nyligen kom beslutet från hovrätten: de går på hyresnämndens linje vilket innebär att föräldrarna är skyldiga att genast flytta från lägenheten. Hovrätten hävdar att dödsskjutningen från loftgången är ett mycket allvarligt brott som innebär en fara för grannars liv och hälsa.

Det har varit mycket diskussion om ett omdebatterat lagförslag som gör det möjligt för hyresvärdar att säga upp ett kontrakt om någon i hushållet är kriminell, vilket Hem & Hyra har skrivit om tidigare.

Skälet: särskilt allvarlig störning

Men i det här fallet vräks föräldrarna på grund av att hyresvärden menar att hyresgästerna har orsakat en särskilt allvarlig störning.

Föräldrarna som förde sin egen talan i hyresnämnden menade att inget dåligt hade skett sedan två av sönerna som båda var kriminellt belastade flyttat ut från lägenheten för över ett år sedan. Pappan har försökt att få dem att gå i skola eller börja arbeta.

Hyresrättsligt ansvarig för störningen

Men hovrätten anser att pappan brustit i sitt föräldraansvar och inte hållit koll på att barnen stör och därför är hyresrättsligt ansvarig för störningen.

Annons

Hyresvärden Hjulstahem, en del av Einar Mattsson, är lättade över hovrättens beslut.

– Vi och framförallt grannarna är väldigt glada över hyresnämndens beslut som nu även hovrätten fastslagit. Som hyresgäst är man alltid ansvarig för att inneboende och besökare inte stör. Man kan bli uppsagd om det blir allvarliga störningar, säger Ewelina Holm, kommunikationschef för Einar Mattsson.

Ovanligt skäl för uppsägning

Finns det fler fall där föräldrar blivit uppsagda på grund av sina barns beteende?

– Det är mycket ovanligt. En uppsägning föregås av varningar vilket ofta leder till att hyresgästen rättar sig, säger Ewelina Holm.

Förra året dömdes sonen till fängelse i 13 år och tio månader för mord, mordförsök, medhjälp till mord och grovt vapenbrott för mord som skedde den 31 maj 2021 i närheten av den aktuella lägenheten, samt för mordet där han sköt från loftgången.

Fakta: Särskilt allvarliga störningar
  • Vid särskilt allvarliga störningar kan hyresvärden enligt 12 kap. 42§ fjärde stycket i jordabalken säga upp ett hyreskontrakt utan att först ge en rättelseanmärkning.
  • Om det inte är fråga om en särskilt allvarlig störning får uppsägning av ett hyreskontrakt på grund av störningar i boendet inte ske förrän socialnämnden underrättats.
Läs också Debattstorm efter vräkning av föräldrar till kriminell: "En typ av kollektiv bestraffning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.