Klart med hyrorna hos Lulebo
När det gäller Lulebo är det lite svårt att ge en enkel procentsats när det gäller hyresöjningarna. I och med hyressättningssystemet Vår Hyra som Lulebo använder varierar nivåerna ganska ordentligt mellan olika områden, mellan noll och fyra procent. Det innebär till exempel att överenskommelsen med Hyresgästföreningen betyder att Lulebo ökar sina intäkter med 26 miljoner kronor under två år:
Den 1 juni 2014 höjs Lulebos hyresintäkter med 1,3 procent.
Den 1 mars 2015 höjs Lulebos hyresintäkter med 1,25 procent.
Den 1 januari 2016 höjs Lulebos hyresintäkter med 1,2 procent.
– Det är bra för både dem som bor hos Lulebo och och bolaget att kostnader och intäkter är tydliga under en längre tid, säger Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen.
– Hyresgästen kan på ett bättre sätt planera sin ekonomi och Lulebo sitt underhåll.
Just underhållet har varit en viktig punkt under förhandlingarna. Efter förhandlingens avslut står det nu klart att 80 procent av de 26 miljonerna ska gå direkt till underhåll.
Som nämnt ovan skiljer sig höjningarna mellan Lulebos olika områden. Vid första höjningställfället är det Tuna och Hertsön som får de högsta höjningarna. Samtidigt kommer till exempel boende i Gammelstads centrum, Skurholmen, Knöppelåsen och några till undan utan någon höjning över huvud taget.
Lulebo och Hyresgästföreningen skrev också avtal om hyrorna för boende i gruppbostäder, årgångshus och nyproducerade lägenheter. Det blev också tvåårigt och även här höjs hyrorna i tre steg som ovan, men då dessa inte ingår i Vår Hyra blir höjningarna också som ovan.
Studentbostäderna höjs också i tre steg under två år, med 1,5 procent vid varje tillfälle.
Lulebo har drygt 10 000 lägenheter
Cirka 1500 är studentbostäder
Lulebo har också 200 affärslokaler i beståndet.
Lulebo har lägenheter i stort sett hela Luleå, från Antnäs till Råneå.