Annons

43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

Luleå Kvinnan som bodde i lägenheten där en sprejburk exploderade och tryckte ut ytterväggen har åtalats. Fastighetsägaren Lulebo räknar med att slutnotan för händelsen kommer att landa på drygt 1,4 miljoner kronor.
Foto: Göran Lindh
Ytterväggen trycktes ut när en sprejburk exploderade.

Det var vid 23-tiden på fredagen den 8 oktober som en fastighet på Stengatan i Luleå skakades av en kraftig smäll. Ett 20-tal hyresgäster i fastigheten fick hals över huvud lämna sina hem och ute på gården såg de att en lägenhetsvägg på tredje våningen tryckts ut.

Fyra personer befann sig i enrummaren där en sprejburk på en spis exploderade, men ingen skadades allvarligt. Polisens tekniska undersökning visade senare att det var en flaska doftsprej som exploderat. Den hade stått på en het spisplatta i samband med matlagning.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Den 43-åriga kvinnan som var lägenhetsinnehavare har nu åtalats som misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet. Hon är också misstänkt för ringa narkotikabrott eftersom analyser visade att hennes blod innehöll amfetamin och ytterligare tre narkotiska preparat. Kvinnan nekar till allmänfarlig vårdslöshet och hävdar att sprejburken stod på diskbänken och inte på spisen. Hon erkänner narkotikabrott.

Annons
När sprejburken exploderade trycktes ytterväggen ut.

Lägenheten skadades kraftigt vid explosionen. Reparationen är ännu inte färdig berättar fastighetsägaren Lulebos fastighetschef Rickard Lindbäck:
– Invändigt är det i det närmaste klart. Skadorna var så omfattande att den är som ny nu. Fasaden kan vi dock inte slutföra innan det blir varmare, så presenningen som hänger där blir kvar ett tag till.

Någon exakt siffra på vad den totala kostnaden för explosionen blir är inte klart. Men reparationer och kringkostnader, som hotell för alla hyresgäster i fastigheten, kommer att landa på miljonbelopp, konstaterar Rickard Lindbäck.
– Det är många delar som måste räknas in i kostnaden. Vi har gjort en uppskattning och det blir drygt 1,4 miljoner kronor.

Annons
Läs ocksåExperten: Därför kan exploderande sprejburkar flytta väggar
Läs också På torsdag kan hyresgästerna flytta till sina hem igen Sven-Olof evakuerades efter explosion i grannlägenheten Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.