Klart med nya hyror hos Hyresbostäder i Norrköping
Det var i oktober förra året som kommunala Hyresbostäder, med cirka 9 000 lägenheter i Norrköping, meddelade att man ville höja hyran med 1,56 procent från 1 januari 2016.
Men förhandlingen med Hyresgästföreningen gick trögt och bröt samman helt i februari. Ärendet blev föremål för central medling och medlarna lämnade ett bud som accepterades av Hyresgästföreningen men inte av Hyresbostäder.
Under våren har parterna haft sporadiska kontakter, och fortsatt vara oeniga.
– Vi har inte varit ense om innehållet i vissa protokoll, till exempel, säger Benny Andersson, förhandlare och gruppchef på Hyresgästföreningen.
Något som parterna däremot har lyckats bli överens om är nivån på höjningen, 1,2 procent. Detta eftersom andra stora fastighetsägare i Norrköping höjde så mycket tidigare i år, vilket ska vara vägledande. Diskussionerna har under senare tid därför framför allt handlat om från när och under hur lång tid de nya hyrorna ska gälla.
Till sist valde man att ta hjälp av Hyresmarknadskommittén och det står nu klart att höjningen gäller från 1 juli utan någon tidsbegränsning.
– Men den tas inte ut förrän under årets tre sista månader och då får man betala dubbla höjningen, säger Benny Andersson.
Anledningen är i första hand att man vill undvika att göra förändringen under semesterperioden, då färre anställda än vanligt är på plats och kan svara på eventuella frågor från hyresgästerna.
1,2 procent är ungefär dubbelt så högt som den genomsnittliga hyreshöjningen i landet i år.
Hur motiverar du att ni går med på det?
– På årsbasis blir det 0,6 procent och det är i paritet med riksgenomsnittet, säger Benny Andersson.
Han beklagar att hyresgästerna tvingats vänta så länge på sina nya hyror.
– Det är olyckligt att det ska behöva bli på det här sättet. Som hyresgäst vill man så klart veta vad som gäller.
Hur ska ni undvika att historien upprepar sig nästa gång det är dags att hyresförhandla?
– Vi har pratat om att ha tätare träffar med informationsutbyte och för att diskutera vad vi kan förvänta oss framåt, säger Benny Andersson.
Den stora stötestenen har varit att Norrköpings kommun, som äger Hyresbostäder, tar ut pengar ur bolaget för att använda till kommunal verksamhet.
– Vi är väldigt kritiska mot det och anser att det finns bättre saker att använda pengarna till, säger Benny Andersson.
Hyresgästföreningen anser att pengarna bör stanna i bolaget och i stället gå till framför allt underhåll.
1,2 procents höjning innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 60 kronor dyrare. Eftersom hyressättningssystemet ”rätt hyra” tillämpas så kan den faktiska höjningen variera mellan olika lägenheter.
Jonathan Karlsson, fastighetsjurist och den som har lett förhandlingen från Hyresbostäders sida, tycker att det är synd att parterna inte lyckades komma överens lokalt.
– Det är beklagligt att det har dragit ut så mycket på tiden, det tror jag varken vi eller Hyresgästföreningen är nöjda med. Men vi är ju två parter som förhandlar och nu är det upp till oss båda att försöka hitta ett bättre förhandlingsklimat så att det här inte behöver upprepas, säger han.
Hyresbostäder ville att höjningen skulle träda i kraft redan från 1 april, något man inte fick gehör för i Hyresmarknadskommitténs beslut som båda sidor har förbundit sig att följa. Det betyder mindre intäkter till bolaget i år än Hyresbostäder hoppats på. Vilka konsekvenser som kan bli följden är för tidigt att svara på, enligt Jonathan Karlsson.
– Det här är fortfarande väldigt nytt för oss. Men bakgrunden till vårt yrkande var bland annat högre värmekostnader, allmänna kostnadsökningar och att vi vill fortsätta med våra satsningar på underhåll, säger han.
Mellan Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, och Hyresgästföreningen finns den partssammansatta Hyresmarknadskommittén, HMK. Inom HMK sker dels prövningar av tvister, dels överläggningar i frågor av övergripande intresse och betydelse för organisationerna och de lokala parterna.Källa: Sabo