Annons

Klart vilka som ska börja bygga billigt på Frihamnen

Göteborg Framtiden och Rikshem är några av de bolag som valts ut för att bygga första delen av Frihamnen. Där ska en hyresrätt på 70 kvadrat kunna kosta under 6 000 kronor.
Foto: Maria Kask
År 2021 ska de första 1 000 bostäderna stå klara i Frihamnen. Illustration: Maria Kask

Idag tar fastighetsnämnden i Göteborg upp Älvstranden Utvecklings förslag till vilka bolag som ska få markanvisningar i den första delen av Frihamnsprojektet.

Framtidskoncernen – som ägs av Göteborgs kommun – finns med, men också ett antal privata bolag som Botrygg, Rikshem och Magnolia.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det stora lasset ska dock dras av Framtiden och Rikshem, som tillsammans föreslås få markanvisningar för nästan tre fjärdedelar av all bostadsyta i den första delen av byggprocessen.

I sin motivering skriver Älvstranden Utveckling att de båda bolagen visar ”att föreslagna målnivåer gällande hyror går att realisera”.

Annons

Just hyresnivåerna är det som varit mest omdebatterat när det gäller nybyggnationen i Frihamnen.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Politikerna har satt upp en målbild där 25 procent av alla hyresrätter ska ha en hyra på 1 000 per kvadratmeter och år – vilket översatt till en lägenhet på 70 kvadratmeter blir 5 833 kronor i månaden.

Dessutom har man sagt att ytterligare 25 procent av hyresrätterna ska ha en årshyra på 1 400 kronor per kvadratmeter. Också det är en hyra som ligger en bra bit under de nyproduktionshyror som synts till i Göteborg de senaste åren.

Annons

Fastighetsägarna har under året varit kritiska mot den politiska styrda målbilden av hyresnivåer. Bland annat har man menat att det inte är upp till politikerna att sätta hyran, och att kapital riskerar att investeras på annat håll än i Göteborg, där avkastningen är bättre.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

Hyresgästföreningen har å andra sidan varit mycket positiv till försöket.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Göteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.