HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klart vilka som ska börja bygga billigt på Frihamnen

Göteborg Framtiden och Rikshem är några av de bolag som valts ut för att bygga första delen av Frihamnen. Där ska en hyresrätt på 70 kvadrat kunna kosta under 6 000 kronor.
Foto: Maria Kask
År 2021 ska de första 1 000 bostäderna stå klara i Frihamnen. Illustration: Maria Kask

Idag tar fastighetsnämnden i Göteborg upp Älvstranden Utvecklings förslag till vilka bolag som ska få markanvisningar i den första delen av Frihamnsprojektet.

Framtidskoncernen – som ägs av Göteborgs kommun – finns med, men också ett antal privata bolag som Botrygg, Rikshem och Magnolia.

Läs ocksåFå hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i StavsjöNärbild på Mona Linusson, en av hyresgästerna i hyreshusen på landsbygden i Stavsjö.

Det stora lasset ska dock dras av Framtiden och Rikshem, som tillsammans föreslås få markanvisningar för nästan tre fjärdedelar av all bostadsyta i den första delen av byggprocessen.

I sin motivering skriver Älvstranden Utveckling att de båda bolagen visar ”att föreslagna målnivåer gällande hyror går att realisera”.

Just hyresnivåerna är det som varit mest omdebatterat när det gäller nybyggnationen i Frihamnen.

Läs ocksåUpplands-Bro toppar listan – Vaxholm i botten med noll nya hyresrätter

Politikerna har satt upp en målbild där 25 procent av alla hyresrätter ska ha en hyra på 1 000 per kvadratmeter och år – vilket översatt till en lägenhet på 70 kvadratmeter blir 5 833 kronor i månaden.

Dessutom har man sagt att ytterligare 25 procent av hyresrätterna ska ha en årshyra på 1 400 kronor per kvadratmeter. Också det är en hyra som ligger en bra bit under de nyproduktionshyror som synts till i Göteborg de senaste åren.

Fastighetsägarna har under året varit kritiska mot den politiska styrda målbilden av hyresnivåer. Bland annat har man menat att det inte är upp till politikerna att sätta hyran, och att kapital riskerar att investeras på annat håll än i Göteborg, där avkastningen är bättre.

Läs ocksåKämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Hyresgästföreningen har å andra sidan varit mycket positiv till försöket.

Läs också Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till" Bygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.