Annons

Stångåstadens miljardskulder ska lösas med försäljning

Linköping Linköpings kommun vill fortsätta miljonuttagen ur Stångåstaden trots att låneskulderna i bolaget ökar med en miljard om året. Nu flaggar kommunen för att bolaget måste sälja av hyreshus för att minska skulderna.
Foto: Linköpings kommun / Jakob Kindesjö
Niklas Borg (M) är kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Linköpings kommun har de senaste fem åren tagit ut cirka 200 miljoner kronor ur det kommunägda bostadsbolaget Stångåstaden. Vinstpengarna som skulle gå till bostadsändamål har bland annat gått till löner för sommarjobbare hos privata företag, visar Hem & Hyras granskning.

Enligt kommunens flerårsbudget ska bolaget leverera cirka 200 miljoner kronor i vinst per år varav cirka 60 miljoner kronor ska tas ut till kommunen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

— Vi har ambitioner att ligga på ungefär samma nivå. Det är inte så att våra utmaningar i de här stadsdelarna minskar. Men det är inte så att vi har några planer på att maxa uttagen framöver, vi skulle rent teoretiskt kunna öka det till 100 miljoner om året om vi skulle vilja. Just i dag har vi inga såna planer, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Stångåstaden har i dag lån på cirka fem miljarder kronor och som beror bland annat på flera satsningar på att bygga nya bostäder. För närvarande har bolaget cirka 800 lägenheter under produktion.

De kommande åren fram till 2023 planerar Stångåstaden att göra investeringar med drygt en miljard kronor om året. Något som kommer att öka bolagets låneskuld till drygt åtta miljarder om tre år. Samtidigt är bolagets fastighetsportfölj värderad till 23 miljarder kronor.

Annons
Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Ägaren Linköpings kommun flaggar nu för att bolaget kan behöva sälja av flera hyreshus för att minska ned skuldsättningen.

— Det är viktigt att man inte bara bygger utan också säljer, för det är ett sätt att hålla nere låneskulden. Stångåstaden är en väldigt dominerade aktör på hyresmarknaden i Linköping och det är ett sätt att balansera genom att avyttra delar av beståndet i takt med att man bygger nytt. Det är viktigt att man inte bara ökar sin andel av marknaden, säger Niklas Borg.

Enligt ägardirektivet kan bolaget sälja upp till 10 procent av beståndet på 18 500 lägenheter utan att fråga kommunfullmäktige om lov. Vid en fastighetsförsäljning kan kommunen ta hand om max 50 procent av intäkterna. Men enligt Niklas Borg ska Stångåstaden i så fall få behålla alla pengar.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

— Där är vår grundtanke att vid försäljningar ska man kunna behålla pengarna i bolaget för att motverka skuldbördan.

Senast bolaget avyttrade fastigheter i större omfattning var 2017 då drygt 1 000 lägenheter såldes till Heimstaden för 890 miljoner kronor.

Annons

— Det kan möjligen bli så att vi avyttrar eller ombildar till bostadsrätter, det finns i våra ägardirektiv. Vi har många frågor som är uppe i luften, men inget som är skarpt, säger Astrid Brissman (M), styrelseordförande i Stångåstaden.

Hyresgästföreningen reagerar negativt på beskedet om kommunens säljplaner.

—Det är synd och skam att man underminerar sitt absolut starkaste verktyg i att uppfylla lagens krav på att se till att alla har ett boende. Deras bästa verktyg måste vara ett välskött och stabilt allmännyttigt bolag och Stångåstaden har varit, är kanske fortfarande, ett av Sveriges absolut bästa. Med de här diskussionerna så underminerar man sitt främsta verktyg, säger Inger Borg, ordförande i Hyresgästföreningen i Linköping.

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.