Annons

Kopparstaden har listat husen som kan säljas

Falun Kopparstaden släpper nästa vecka ifrån sig 34 lägenheter. Samtidigt finns nu husen som kan bli aktuella för det stora säljpaketet värt en halv miljard på en hemlig bruttolista.

Efter två informationsmöten är det nu klart för överlämning av hyreshusen med adresserna Hälsinggårdsvägen 13 och 15, två fastigheter nära Hälsinggårdsskolan som kommunala Kopparstaden sålt till privata Bolänge i Falun AB.

– Det har gått bra, säger Kopparstadens vd Pernilla Wigren om överlåtelseprocessen som utmynnar i att Bolänge tar över förvaltningen 1 juni.

Vid första mötet var hyresgästerna besvikna och tydliga med att de ville behålla Kopparstaden som hyresvärd.

– Men vid andra mötet, då nya ägaren och representanter för Hyresgästföreningen var med, blev reaktionerna över vår förväntan. Det verkade då som hyresgästerna vant sig vid tanken och fått bilden att det här kan bli bra.

Kopparstaden har tidigare gått ut med att bolaget ska sälja 850 lägenheter värda 400-500 miljoner kronor för att få loss kapital till nyproduktion av bostäder och till underhåll av befintligt bestånd med en stor andel hus från miljonprogramstiden. Läs om bakgrunden här.

Men försäljningen av de båda hyreshusen med 34 lägenheter vid Hälsinggårdsskolan ingår inte som ett första steg i den planerade jätteaffären.

– Nej, egentligen inte. Det här var en naturlig fortsättning på den försäljning vi tidigare gjorde av Koppartorget i samma område till samma köpare. Företaget får nu en bra förvaltningsenhet, säger Pernilla Wigren.

Kopparstaden har utifrån bokförda värden, marknadsvärden och andra parametrar tagit fram en bruttolista med hus som kan komma att ingå i säljpaketet som förväntas ge uppåt halvmiljarden in i kassan att bygga nytt och underhålla för.

Bruttolistan ska under de närmste månaderna kapas ned till en nettolista som kommunbolagets styrelse ska få ta ställning till i höst. Därefter får hyresgästerna i de aktuella bostadsområdena veta vad som ska hända där de bor.

– Min bild är att vi lägger ett skarpt förslag för det som ska säljas 2017 och väntar med att kommunicera 2018 års planerade försäljningar, säger Pernilla Wigren.

Eftersom försäljningen hänger ihop med hur mycket nytt det ska byggas, menar kopparstadschefen att det bara är dumt att riskera att oroa hyresgäster i onödan.

– Omfattningen på det vi ska sälja kan ju komma att justeras. Därför finns det en poäng att ta det i två omgångar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.