Annons

Krafttag mot svartkontrakt har gett resultat – 450 lägenheter till bostadskön

Malmö Jakten på svartuthyrare har lönat sig. Tips från grannar och personal avslöjar oftast den hyresgäst som hyr ut utan tillstånd och efter två år har 450 svarta lägenheter i Malmö blivit vita.
Foto: Anders Paulsson

Hösten för två år sedan fick en särskild tillsatt grupp på MKB en uppgift: att avslöja hyresgäster som hyrde ut olovligen i andra hand. Och arbetet har gett resultat. Efter de två åren har 450 lägenheter tömts och kunnat lämnas till bostadskön.

– Det känns bra att lägenheterna förmedlas på ett rättvist sätt till de som står i bostadskön, säger Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I en kartläggning av Hem & Hyra i augusti 2018 vittnade kommunala hyresvärdar om att allt fler hyrde ut i andra hand utan tillstånd. MKB arbetade då inte systematiskt med att avslöja svartuthyrarna.

– Nej, vi tror att vi fångar in många ändå, men det kanske är blåögt. Det är svårt att bedöma hur stort problemet skulle kunna vara innan man jobbar mer aktivt med det. Kanske det kommer inom en inte alltför snar framtid, sa Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB då.

En månad senare var jakten på svartuthyrare igång. En särskild grupp inom bolaget fick uppdraget. Och bakgrunden var då misstankar om att den svarta uthyrningen hade ökat. Ökningen verkar också fortsätta, enligt MKB:s bedömning.

Annons
Läs ocksåMalmö stad: Stopp för skattepengar till svartuthyrningar

– Ju mer vi arbetar med detta desto mer hittar vi. Så länge det finns bostadsbrist och en chans att tjäna pengar kommer den olovliga andrahandsuthyrningen att finnas kvar. Vi anpassar vårt arbetssätt allt eftersom, säger Mats Nilsson.

Hem & Hyra har skrivit om flera svartuthyrare som avslöjats av MKB. Som den utpekade svartuthyraren på Värnhem som anklagades för åratal med svartuthyrning till studenter och tillika till överhyror. Efter en prövning i hyresnämnden förlorade uthyraren, en trebarnsfar bosatt utomlands, hyreskontraktet. Mannen är dessutom polisanmäld. Från den 1 oktober 2019 gäller ny lagstiftning som säger att den som hyr ut i andra hand utan tillstånd eller tar ut en för hög andrahandshyra kan bli vräkt – utan varning. Den som gör både och, kan hamna i fängelse men något sådant fall har hittills aldrig prövats i en domstol.

Även Malmö stad vill även kunna stoppa den som har försörjningsstöd och hyr svart. Enligt ett förslag från i somras ska staden strypa socialbidragen till dem som hyr olovligt i andra hand och därmed stoppa flödet av skattepengar rakt ner i fickorna på kriminella.

Läs ocksåGranskning: Svarthandeln inifrån

– Det här är en viktig markering mot den svarta bostadsmarknaden, sa Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd, till Hem & Hyra i samband med det.

Annons

 

Fakta: Tuffare tag med ny lag
  • Sedan den 1 oktober 2019 har lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra stramats åt.
  • Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr ut i andra hand utan tillstånd.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
Fakta: Så kan du hyra ut utan att få problem
  • Hyra ut till inneboende: du behöver inget tillstånd från hyresvärden så länge du själv bor kvar och tar in någon att dela bostaden med.
  • Hyra ut i andra hand: du behöver få godkänt från husets ägare innan du flyttar och låter någon annan ta över lägenheten tillfälligt. Du måste ha beaktansvärda skäl som till exempel sjukdom, tillfälligt jobb eller studier på annan ort. Om värden inte går med på det kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.
  • I båda fallen går det att lägga på tio till femton procent på den förhandlade hyran. Den som betalar mer än så kan vända sig till hyresnämnden och kräva en återbetalning.
Läs också Hembesök avslöjar svartuthyrare 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.