HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krav på obligatorisk hemförsäkring efter branden

Nyheter Gör hemförsäkring obligatoriskt – det anser en företrädare för försäkringsbranschen efter den stora branden i Skövde.
Foto: Kajsa Wedberg
Drygt 100 lägenheter fick evakueras efter storbranden i Skövde. Återigen hörs krav på att hyresgäster har hemförsäkring.

Omkring 3 procent av befolkningen saknar hemförsäkring, men bland hyresgäster, yngre, lågutbildade och utrikes födda är andelen betydligt större. Fler män än kvinnor saknar också hemförsäkring. Se nedanstående faktaruta.

De flesta är förmodligen medvetna om att de inte har rätt till ersättning om en cykel blir stulen. Vad många nog inte vet är att de också riskerar att bli hemlösa om huset de bor i brinner.

Läs ocksåHan var oförsäkrad när lågorna kom

– Oavsett om en brand startat hos dig, grannen eller i trapphuset är det din hemförsäkring, inte hyresvärdens, som ska säkerställa att du har någonstans att bo under sanerings- eller renoveringsperioden och ersätta de saker du förlorat, säger Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert på försäkringsbolaget If.

Efter förra veckans brand i ett flerfamiljshus i Skövde har hon skrivit en debattartikel på SVT Opinion där hon föreslår att lagen ändras: Hyresvärdar bör ha rätt att kräva att hyresgästerna har hemförsäkring. Jenny Rudslätt jämför en sådan obligatorisk försäkring med trafikförsäkringen.

Som Hem & Hyra tidigare har skrivit finns det redan i dag hyresvärdar som kräver detta, trots att lagstöd saknas. Samtidigt är de också medvetna om att hyresgästerna kan säga upp försäkringen så snart hyreskontraktet är påskrivet.

Läs ocksåBostadsbolag vill göra hemförsäkring obligatorisk

På branschorganisationen Fastighetsägarna ser man det som problematiskt att många saknar försäkringsskydd. De skulle därför välkomna en översyn av lagen, säger deras chefsjurist Marie Öhrström.

– Det kan vara en idé att lagstifta eller utreda om det behövs ett ökat försäkringsskydd, men jag vet inte om det vore möjligt eller rätt väg att ha en obligatorisk försäkring.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg tror inte heller på en lagstadgad skyldighet att teckna hemförsäkring, i alla fall inte om den skulle gälla enbart hyresgäster.

Läs ocksåRökare krävs på en halv miljon kronor efter lägenhetsbrand

– Möjligen skulle man kunna se annorlunda på saken om det var ett krav som gällde alla i landet, säger hon, och lägger till att Hyresgästföreningens råd alltid är att man tecknar en hemförsäkring.

Frågan är varför en del inte gör det. Jenny Rudslätt på If tror att många låter bli att skaffa hemförsäkring eftersom de anser att de inte har så mycket ägodelar. Hon tror också att många är okunniga om att försäkringen också täcker annat än stöld och förstörda ägodelar.

– Om det till exempel brinner bekostar vi även ett nytt boende i upp till två år, så att folk har någonstans att ta vägen, säger hon och lägger till att de flesta försäkringsbolag har liknande villkor. De drabbade behöver inte heller lägga energi på att själva söka en ny bostad, då försäkringsbolagen har kontakter som innebär att de i många fall kan hitta en tillfällig bostad redan samma dag som skadan inträffar.

Fakta: Män, lågutbildade och utrikes födda överrepresenterade

3,3 procent av alla svenskar saknade hemförsäkring år 2016, visar statistik som försäkringsbolaget If har låtit SCB ta fram. Undersökningen visar också att det finna stora skillnader mellan olika grupper.

Källa If/SCB

Läs också Frölundabor vill inte betala för elektroniska lås Polisen uppmuntrar värdar till låsbyte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.