HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rökare krävs på en halv miljon kronor efter lägenhetsbrand

Malmö Branden förstörde bostaden men hemförsäkringen aktiverades aldrig. Nu får mannen stå för kostnaderna själv, enligt beslut i tingsrätten.
Grannars rökning upplevs som ett stort problem av Nyköpingshems hyresgäster.

Skadorna blev stora efter branden och det krävdes ett omfattande arbete för att återställa bostaden i Rörsjöstaden. Fakturorna visar hur elen drogs om, nya golv lades in och att en att vägg revs ner och byggdes upp igen. Fastighetsägarens nota för arbetet landade på över en halv miljon kronor.

Branden inträffade våren 2015 och ska ha startat i en soffa. Mannen förlorade senare sitt kontrakt.

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage

–  Vi bedömer skicket. Går det inte att använda lägenheten för avsett ändamål upphör avtalet. Rent faktiskt kan grannen under ha skadat en lägenhet. Men då brukar vi titta på hela bilden och göra en bedömning, säger Lars- Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB.

Enligt MKB hade hyresgästen vållat branden genom sin rökning och företaget ville nu ha tillbaka sina pengar.  Av någon anledning anmäldes skadan aldrig till försäkringsbolaget som tecknat hemförsäkring. När det gäller sådana, till skillnad från trafikförsäkringar, kan inte den som har ett krav vända sig direkt till bolaget om den som tecknat försäkringen inte agerar.

MKB oroade sig för att deras fordran skulle preskriberas och gick till tingsrätten med ett krav på 555 293 kronor. Den före detta hyresgästen har inte svarat på stämningen och nu går domstolen på fastighetsägarens linje. Enligt tredskodomen ska mannen betala både saneringen av bostaden och bostadsbolagets rättegångskostnader. Han har fram till mitten av november på sig att höra av sig om han vill få beslutet omprövat.

Läs ocksåEn av fem arbetslösa saknar hemförsäkring

Hemförsäkringar kan täcka kostnader kopplade till brandskador på upp till fem miljoner kronor, om hyresgästen bedöms som skadeståndsskyldig och det prövas genom hemförsäkringen.

Efterspelet till bränder i hyresrätter kan generellt utveckla sig på flera olika sätt:

  • Fastighetsägarens försäkring täcker upp för olyckor som skadat byggnaden.

  • Hyresgästens hemförsäkring täcker upp för skador på egen egendom vid olycka.

  • Om hyresgästen varit vållande kan fastighetsägaren komma med ett skadeståndskrav. Detta prövas och kan omfattas av personens hemförsäkring.

Det finns egentligen bara ett scenario då det det inte är aktuellt med någon form av ersättning alls.

– Man får vara slarvig och vårdslös men gränsen går vid uppsåt, att man tänder på egendom medvetet. Det finns ingen försäkring som täcker det, säger Håkan Franzén, Trygg-Hansas expert på hemförsäkringar.

Läs ocksåHyra lägenhet "för att koppla av” inte skäl nog för att få behålla den

Han uppmanar hyresgäster som drabbas av brand i sin lägenhet att så snabbt som möjligt ta kontakt med sitt försäkringsbolag.

– Man ska anmäla på en gång för det ger större möjligheter att ta reda på vad som har hänt. Det är en stor fördel i de fall fastighetsägaren till exempel kräver hyresgästen på skadestånd, säger han.

Läs också Mahmoud bröt armarna i fallet - hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt Deras nya hem har ett rött hjärta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.