HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbolag vill göra hemförsäkring obligatorisk

Gävleborg Bara fyra av länets tio kommunala bostadsbolag kräver att hyresgästerna ska ha hemförsäkring. Men röster höjs nu om att det borde vara obligatoriskt med försäkring trots att hyresvärdarna enligt lag inte har rätt att kräva det av sina hyresgäster.
Foto: Privat
Mat som glömts på spisen är den vanligaste brandorsaken. Den som har en hemförsäkring får ersättning för skadorna.

Om olyckan är framme och du inte har hemförsäkring kan du bokstavligen komma att stå på bar backe. Börjar det brinna hos grannen och din egen lägenhet klarar sig från branden men blir rök- och vattenskadad är det ändå din egna hemförsäkring, inte grannens, som går in.

Samma sak gäller om det börjar brinna i trapphuset, hyresvärdens försäkring betalar skadorna där, men det är ändå hyresgästens hemförsäkring som ska täcka skadorna på den egna lägenheten.

Läs ocksåFilmade sina grannar - blir av med lägenheten

Har man vållat skadan kan man också bli skadeståndsskyldig och till och med dömd för allmänfarlig vårdslöshet. Ockelbogårdars vd Pamela Warren skriver till exempel i en enkät från Hem & Hyra att bolaget krävde en försäkringslös hyresgäst på 80 000 kronor sedan en felaktigt installerad tvättmaskin lett till stora vattenskador.

Enligt lag kan en hyresvärd inte kräva att hyresgästerna har hemförsäkring. Fyra av Gävleborgs tio kommunala bostadsbolag kräver trots det att hyresgästen har hemförsäkring när kontraktet skrivs på. (Se tabell längst ned i artikeln.)

Bolagen menar att det är för allas bästa som hyresgästerna ska vara försäkrade och även de bolag som inte har krav på försäkring säger att de alltid informerar hyresgästerna om vikten av en försäkring när hyreskontraktet skrivs under.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Nils-Erik Blomdahl, vd för Hudiksvallsbostäder, skriver i sitt enkätsvar till Hem & Hyra att han vill att hemförsäkringen ska bli obligatorisk för hyresgäster. Frågan vad som händer när en hyresgäst saknar försäkring och det sker en olycka besvarar han så här:

– De fall som varit har oftast handlat om hyresgäster som saknat hemförsäkring och också saknat ekonomiska möjligheter att ge något positivt till bolaget vid ett eventuellt processande om skadestånd. Fastighetsförsäkringen blir oftast inte aktuell på grund av att vi har höga självrisker. Det är alltså oftast hela kostnaden på bolaget i dag. Jag anser att någon form av obligatorisk hemförsäkring är en viktig sak att driva framöver!

Hem & Hyra har tidigare i flera artiklar skrivit om problemet med att många, särskilt unga hyresgäster i små lägenheter, inte skaffar hemförsäkring. Några vill spara in på utgiften och andra litar på turen.

Läs ocksåÖppna luftningsventiler orsakade stor vattenskada

Hem & Hyra har också skrivit om Edsbyparet som kunde köpa nya kläder, möbler och köksutrustning tack vare sin hemförsäkring när deras lägenhet totalförstördes i en brand.

För några år sedan berättade vi också om Gävlekvinnan Birgitta vars lägenhet skadades när hennes son glömde stänga av spisen. Hennes försäkringsbolag betalade bland annat för två månaders hotellvistelse medan lägenheten sanerades.

Fakta: Fyra av tio kräver hemförsäkring
Bostadsbolag Kräver hemförsäkring
Bollnäsbostäder Ja
Gavlegårdarna Ja
Hoforshus Ja
Hudiksvallsbostäder Ja
Aefab Nej
Faxeholmen Nej
Ljusdalshem Nej
Nordanstigsbostäder Nej
Ockelbogårdar Nej
Sandvikenhus Nej
Fakta: Glömd spis vanligaste brandorsaken
  • Natthungriga hyresgäster som somnar ifrån en påslagen spis ligger bakom de flesta utryckningar som räddningstjänsten gör.
  • Om olyckan är framme är det alltid det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring som står för ersättningen.
  • Om det däremot börjar brinna i tvättstugan när du är där går hyresvärdens försäkringsbolag in. Om det inte är du som orsakat brand- eller rökskadan så klart.

 

Fakta: Det här gäller vid brand
  • Oavsett hur en brand har uppstått är det alltid hyresgästens egen hemförsäkring som ska täcka det som blir förstört i lägenheten.
  • Den som saknar hemförsäkring får alltså ingen ersättning alls om saker brinner upp eller rök- och vattenskadas vid en brand.
  • Hyresvärdens försäkring täcker bara skadorna på själva fastigheten.

 

Läs också Betalade hyran för sent – mor och dotter mister hem i Kungbacka Toppchefer på Balder gripna för insiderbrott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.