HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Han var oförsäkrad när lågorna kom

Kalmar När Joakim Olsson, 23 år, flyttade in i sin första egna lägenhet tänkte han inte på att skaffa hemförsäkring. Bara sex månader senare brann delar av hans bohag upp. Idag önskar han att hans värd informerat honom om hemförsäkring när han skrev kontrakt.
Joakim Olsson saknade hemförsäkring.

En natt i slutet av maj började det brinna i sexvåningshuset på Kungshall. Joakim Olsson låg och sov i sin lägenhet på tredje våningen när han hörde oväsen. Han tittade ut genom fönstret och såg lågorna. Då fick han panik och rusade ut. Han tog inte med sig någonting av sina ägodelar. Han och ett 70-tal andra evakuerade hyresgäster fick söka husrum hos grannar och släktingar. Joakim åkte hem till sina föräldrar. Då slog det honom: han hade ingen hemförsäkring.

– Det första jag gjorde nästa dag när jag vaknade var att ringa och skaffa en hemförsäkring. Men den gäller ju inte retroaktivt, säger han. 

Läs ocksåNorrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa

Branden hade startat på översta våningen. Branden totalförstörde den våningens lägenheter och ovanliggande vindförråd. Joakims lägenhet klarade sig utan rökskador. Däremot blev det vattenskador på golv och väggar.

– Några dagar efter branden fick jag komma in och hämta plånbok, telefon och lite kläder. 

Hans nyinköpta bohag bestående klarade sig lyckligtvis utan skador. Men hans vindsförråd med värdeföremål har brunnit upp.

Läs ocksåSå drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors

– Det var i och för sig mest arvegods och saker av affektionsvärde som fotoalbum och sådant. Men ändå, allt har gått förlorat. 

Enligt värden NBAB saknade fyra av de 70 drabbade hyresgästerna hemförsäkring. Några dagar efter branden kontaktade socialförvaltningen Joakim och de andra som saknade hemförsäkring. Joakim erbjöds boende, men inte ersättning för förlorat bohag, av socialförvaltningen.

– Men jag kunde ju bo hos familjen, så jag tackade nej.

Läs ocksåVästsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Idag är Joakim kritiskt till att han inte fått bättre information om vikten av hemförsäkring av bostadsbolaget. Han önskar att det skulle vara ett krav att skaffa hemförsäkring när man skriver på ett hyreskontrakt. 

– Som ung när man får sin första lägenhet tänker man inte på försäkringar. Jag har inget direkt värdefullt och man tror ju inte att något sådant här ska hända. 

Läs också Brand i huset som hade problem med bajsvatten i källaren Protesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.