Annons

Kritik mot busstider i Finspång

Finspång Fler bostadsområden i Finspång har fått busstrafik. Men människor som bor där är kritiska mot att busstiderna inte passar yrkesarbetande och studerande.

När Östgötatrafikens nya tidtabell började gälla för några veckor sedan innebar det en del nyheter för Finspångsborna. Bland annat trafikerar lokalbussarna vissa bostadsområden som inte haft tillgång till kollektivtrafik på många år, som exempelvis Nyhem och Norrmalm.

De två tidigare linjerna har lagts ner och ersatts av tre nya, varav två är anropsstyrda. Det innebär att den som vill åka buss måste ringa till Östgötatrafiken och anmäla det senast en timme i förväg. Man får då besked om ungefär när bussen väntas komma till den hållplats, eller mötespunkt som Östgötatrafiken kallar det, som man vill åka från.

Läs ocksåPolitikerna vill att göteborgarna ska åka kollektivt – men har chockhöjt priset

Hem & Hyra har kontaktats av hyresgäster som tycker att det är bra att fler områden i Finspång numera har busstrafik. Men flera har också synpunkter på att trafiken bara är i gång mellan klockan 8.00 på morgonen och 15.15 eller 16.00, beroende på linje, på eftermiddagen.

– Bussarna kan ju inte ha kommit till för oss som jobbar, säger en person som Hem & Hyra har talat med.

Annons

Men enligt Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken, har man utgått från statistik från de gamla busslinjerna då man bestämt tiderna för den anropsstyrda trafiken.

Läs ocksåNytt besked: bostadskoncern får ordna vakter i kollektivtrafiken

– De går under de tider då flest faktiskt åker, säger hon.

Även Östgötatrafiken har tagit emot liknande synpunkter från Finspångsbor, och Sylvia Rydström utesluter inte att det kan bli förändringar i tidtabellerna framöver.

– Det beror också på hur många som åker. Får vi många resande så kanske vi kan utöka tiderna.

Annons
Läs ocksåHyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om

Bussarna som används är tillgänglighetsanpassade och chaufförerna är specialutbildade.

– De har utbildning i hjärt- och lungräddning och första hjälpen. Dessutom har de utbildats i att ge extra stöd till dem som kliver av och på om det skulle behövas, till exempel för äldre, säger Sylvia Rydström.

Läs också Fel att låta hyresgäster betala vakter i kollektivtrafiken Nystartat fik samlar grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.