Annons

Hyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om

Göteborg Hyresgäster ska slippa betala för vakter och värdar i kollektivtrafiken. Det ansåg förvaltningsrätten, och dömde ut delar av Göteborgs budget. Men nu måste domen tas om.
Foto: Magnus Åsblad
Förvaltningsrätten slog nyligen fast att hyresgäster i Göteborg inte ska behöva stå för trygghetsvakter och värdar på spårvagnar och hållplatser, så som stadens nuvarande budget kräver. Men processen att ogiltigförklara det politiska beslutet gick inte rätt till, anser kammarrätten. Därför måste förvaltningsrättens dom omprövas på nytt.

Det var tidigare i våras som förvaltningsrätten meddelade sin dom: Göteborgs stad får inte kräva att de fyra kommunala bostadsbolagen är med och ordnar trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken och på hållplatser.

Beslutet berör drygt 73 000 göteborgare som hyr sin bostad hos Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder eller Gårdstensbostäder. De skulle stå för notan, trots att kollektivtrafiken inte är kommunens ansvar utan sköts av Västra Götalandsregionen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppdraget till bostadsbolagen ingår i stadens budget som klubbades av kommunfullmäktige i november förra året. Men budgetbeslutet överklagades av två vänsterpartister, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om.

Argumentet är att uppdraget saknar täckning i både lag och de ägardirektiv som kommunfullmäktige har beslutat om. I mars slog förvaltningsdomstolen fast att denna del av budgeten är ogiltig, och måste tas bort.

Sarah Ullmark

Men domen kom inte till på rätt sätt. Det anser Moderata ungdomsförbundets ordförande i Göteborg, Sarah Ullmark, som även sitter i regionens kollektivtrafiknämnd.

Annons

Hon har därför valt att överklaga domen till kammarrätten.

– Det är uppenbart att man inte har gjort prövningen med den erfarenhet som krävs. Ska man pröva det här så ska man göra det på rätt sätt, säger Sarah Ullmark.

Hon menar att målet rör kommunens viktigaste styrdokument, som dessutom har en stark politisk prägel. När en domstol prövar lagligheten i ett sådant tungt, politiskt beslut ska rätten förstärkas av två särskilda ledamöter med god kunskap om kommunal verksamhet.

Läs ocksåFel att låta hyresgäster betala vakter i kollektivtrafiken

Detta blir extra viktigt om domstolen kommer fram till att beslutet ska upphävas. Men så har inte skett i fallet med Göteborgsbudgeten och kollektivtrafikvärdarna.

Annons

Kammarrätten håller med om resonemanget: målet är av ett sådant slag att förvaltningsrätten måste ta in särskilda ledamöter.

Därför tas nu hela processen om i förvaltningsrätten. Om hyresgästerna i Göteborgs allmännytta ska behöva betala för trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken är därmed på nytt en öppen fråga.

Läs ocksåVäktare i kollektivtrafiken ”en extra skatt på hyresgäster”
Fakta: Laglighetsprövning
  • Medborgare har rätt att inom viss tid kräva juridisk prövning av kommunala och regionala beslut, genom så kallad laglighetsprövning. Då prövar en domstol om beslutet har kommit till på ett sätt som följer kommunallagen.
  • Förvaltningsdomstolen är första instans.
  • Domstolen prövar om kommunen/regionen har gjort något formellt fel eller har överskridit sina befogenheter.
  • Det är bara själva lagligheten som prövas, inte om beslutet är lämpligt eller ej.
Läs också Budget klubbad i Göteborg – siffermål för ombildning struket Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.