Annons

Fel att låta hyresgäster betala vakter i kollektivtrafiken

Göteborg Delar av budgeten för Göteborg är ogiltig. Det slår förvaltningsrätten fast. Hyresgäster hos stadens kommunala värdar slipper därmed bekosta vakter och värdar i kollektivtrafiken.
Foto: Magnus Åsblad

Det var fel att kräva att Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag – och dess drygt 73 000 hyresgäster – skulle vara med och betala för trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken och på hållplatser.

Det konstaterar förvaltningsrätten i en färsk dom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppdraget har ingått i budgeten för Göteborgs stad, som klubbades av kommunfullmäktige i november förra året. Men domstolen slår nu alltså fast att denna del av budgeten är ogiltig och ska tas bort.

Lagen innehåller strikta begränsningar för hur mycket pengar kommuner får plocka ut ur sina bostadsbolag. Vissa undantag tillåts, men då måste pengarna gå till så kallade bostadssociala ändamål.

I det här fallet skulle pengarna inte ens gå till kommunal verksamhet överhuvudtaget, utan till Västra Götalandsregionen som ansvarar för kollektivtrafiken.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Göteborgs stad har inför domstolen medgett att uppdraget strider både mot gällande rätt, bolagens ägardirektiv och mot kommunallagen – kommunen kan inte besluta i frågor som inte är en kommunal angelägenhet.

Annons

Roger Höög (V) är den som, tillsammans med partikollegan Johan Svensson, har överklagat budgeten. Han är även andre vice ordförande för Göteborgs bostadskoncern Förvaltnings AB Framtiden.

– Det är roligt att vi vann, men det är också rimligt och rätt. Hade ingen överklagat så hade det gått igenom, säger han.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Det här är ett sätt att skyffla över extra kostnader på hyresgästerna, som borde hamna på hela skattekollektivet. Det är inte försvarbart att man belastar en boendeform och en grupp som vi vet har lägre inkomster än bostadsrättsinnehavare och villaägare. Hyresgästernas pengar ska stanna i allmännyttan, eller så får man ta ut det som Allbolagen föreskriver.

Eftersom beslutet att överföra pengar ingick i budgeten var det också möjligt att överklaga, konstaterar Roger Höög. När kommunala bostadsbolag tar liknande beslut på eget initiativ är de svårare att komma åt.

Hyresgästföreningen har exempelvis tidigare försökt hindra Mölndals stad från att ta ut stora belopp från Mölndalsbostäder, utan framgång.

Annons

De upprepade uttagen fick skarp kritik från såväl Boverket som bolagets egna revisorer, som slog fast att de var olagligt stora. Men det har inte funnits några sanktioner.

För några år sedan ändrades rutinen, så att Mölndalsbostäder bara ska krävas på pengar som ryms inom lagens råmärken.

Inom kort väntas den kommunala hyresvärden Förbo få lämna ifrån sig 20 miljoner kronor till sina fyra ägarkommuner Härryda, Mölndal, Kungälv och Lerum. Dessa pengar är öronmärkta för bostadssociala ändamål.

Läs också Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.