HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt besked: bostadskoncern får ordna vakter i kollektivtrafiken

Göteborg Först dömdes beslutet ut som ogiltigt. Nu får Göteborgs politiker rätt att låta stadens bostadskoncern ordna trygghetsvakter och värdar på hållplatser, spårvagnar och bussar.
Foto: Magnus Åsblad

Hyresgäster skulle slippa betala för vakter och värdar i kollektivtrafiken. Det ansåg förvaltningsrätten, som i våras dömde ut delar av årets budget i Göteborg.

Men nu är det inte lika säkert. Detta sedan förvaltningsrätten tvingats göra om sin prövning – denna gång förstärkt med flera experter på kommunal verksamhet.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Den nu aktuella domen berör drygt 73 000 göteborgare som hyr sin bostad hos de kommunala värdarna Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder eller Gårdstensbostäder. Alla fyra bolagen ingår i koncernen Framtiden.

Domen ger kommunen rätt att beordra Framtiden att införa trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken och på hållplatser, i samverkan med regionen.

Detta trots att kollektivtrafiken inte är kommunens ansvar, utan sköts av Västra Götalandsregionen.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Förvaltningsrätten anser att uppdraget inte strider mot några lagar, åtminstone inte i sin nuvarande utformning.

Budgeten talar om att trygghetsvärdar och -vakter ska införas för att stärka göteborgarnas trygghet ”i bostadsområden samt på gator och torg”. Dessa ska även kunna verka på otrygga hållplatser och trafiklinjer.

Domstolen tar fasta på formuleringarna om göteborgarnas rätt att ”kunna röra sig och färdas tryggt”, och bedömer att uppdraget handlar om en kommunal fråga lika mycket som en regional.

Läs ocksåExpert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas”Skjutningar gör att folk förblir otrygga

Förvaltningsrätten anser inte heller att det i dagsläget handlar om någon otillåten värdeöverföring. Lagen har nämligen tydliga begräsningar för hur kommuner får plocka ut pengar ur sina bostadsbolag.

Moderkoncernen omfattas inte av dessa regler, menar domstolen. Men så fort Framtiden lägger ut uppdraget på sina dotterbolag, där de kommunala hyresvärdarna ingår, kan läget ändras.

Det beror på hur insatserna ska bekostas och utföras, konstaterar domstolen, och det framgår inte ännu.

Domen har inte överklagats, och har nu vunnit laga kraft.

Fakta: Detta har hänt
  • I november 2019 tar kommunfullmäktige i Göteborg beslut om stadens budget för 2020. Budgeten innehåller ett uppdrag till den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden. Det går ut på att de fyra allmännyttiga bostadsbolagens styrelser ska samverka till att införa trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken och på hållplatser.
  • Två vänsterpartister överklagar beslutet, genom att begära laglighetsprövning i förvaltningsrätten. Uppdraget anses varken har täckning i lagen som reglerar allmännyttiga bostadsbolag, i kommunallagen eller i bostadsbolagens ägardirektiv. Det befaras också bli en värdeöverföring, från hyresgästerna till en regional verksamhet som alla invånare i regionen bör vara med och betala. En slags extra skatt för just hyresgäster, alltså.
  • En oenig kommunstyrelse underkänner överraskande denna del av budgeten, i samband med att de ska formulera kommunens svar till förvaltningsrätten.
  • Förvaltningsrätten bedömer att delar av budgeten är ogiltig. Hyresgästerna ska därmed inte behöva bekosta vakter och värdar i kollektivtrafiken.
  • Domen överklagas i sin tur av Moderata ungdomsförbundets ordförande i Göteborg, som även är ledamot i regionens kollektivtrafiknämnd. Kammarrätten håller med om invändningarna, och bestämmer att hela processen ska tas om.
  • Förvaltningsrätten prövar frågan på nytt, nu förstärkt med två särskilda ledamöter med god kunskap om kommunal verksamhet. Domen blir nu tvärt om – budgeten är laglig.
Fakta: Laglighetsprövning

Medborgare har rätt att inom viss tid kräva juridisk prövning av kommunala och regionala beslut, genom så kallad laglighetsprövning. Då prövar en domstol om beslutet har kommit till på ett sätt som följer kommunallagen.

Förvaltningsrätten är första instans.

Domstolen prövar om kommunen/regionen har gjort något formellt fel eller har överskridit sina befogenheter.

Det är bara själva lagligheten som prövas, inte om beslutet är lämpligt eller ej.

Läs också Skräckbesöket: Psykotisk granne trängde sig in och hotade barnfamilj med kniv i deras hem Kvinna åtalas för bordelluthyrning av hyresrätt – polisen spanade genom brevinkastet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.