Annons

Kritiken: Nuvarande hyressystem skapar inlåsningseffekter

Nyheter Marknadshyror skulle ge kraftigt ökade hyresnivåer, visar en ny rapport. Men nu får den kritik: “Vi skulle gärna se ett bredare perspektiv.”
Foto: Rikard Ljungqvist / Rosie Alm / Montage
Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges byggindustrier, säger att en friare hyressättning behövs och att hushåll med lägre inkomst kan få ett bostadsstöd i en övergångsfas.

I en rapport som Ramböll presenterade i veckan, på uppdrag av Hyresgästföreningen, framgick att marknadshyror skulle ge upp till 50 procent högre hyror.

Rapporten granskade både storstäder som Stockholm och Göteborg samt några mindre orter som Halmstad och Helsingborg. Men granskningen får nu kritik.

Läs ocksåNy rapport: Hyran ökar med 50 procent vid marknadshyra

– Det är återigen fokus på storstad och utvecklingsorter. Vi skulle gärna se ett bredare perspektiv på hela Sverige, det finns andra förutsättningar lokalt, säger Susanna Höglund, ekonomi- och juridikchef på allmännyttans branschorganisation Sabo.

Samtidigt poängterar hon att frågan om marknadshyror inte ligger i fokus för Sabo.

Annons

– Vi ser snarare att en bättre tillämpning av nuvarande regelsystem är det vi vill verka för, samt att få en skattereform för hyresrätter som skulle förbättra förutsättningarna för upprustning och nyproduktion i högre utsträckning än vad marknadshyror skulle göra.

Läs ocksåHyresgästföreningen vill driva kampanj mot marknadshyror

En annan branschorganisation som vänder sig mot rapporten är Sveriges byggindustrier, som tidigare argumenterat för en friare hyressättning.

– Glappet mellan nödvändiga hyror i nyproduktion och hyrorna för likvärdiga bostäder i befintligt bestånd skapar inlåsningseffekter som leder till köer, svartkontrakt, vänskapskorruption och driver fram ombildningar. Nuvarande hyressättningssystrem förser inte på något sätt alla hushåll och samhällsgrupper med goda bostäder, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert.

Trots att marknadshyror skulle leda till hyreshöjningar tycker Sveriges byggindustrier att vinsterna med en friare hyressättning uppväger nackdelarna.

Annons
Läs ocksåFinansministern: Marknadshyror kommer att bli en valfråga

– Sveriges Byggindustrier vill se en gradvis övergång till friare hyressättning. Friare hyressättning kommer inledningsvis att kräva stödinsatser för att hjälpa hushåll med lägre inkomster. Därför bör ett tidsbegränsat och successivt avtrappat bostadsstöd införas, säger Anna Broman.

Hem & Hyra har även sökt Fastighetsägarna som avböjer att kommentera rapporten.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.