HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Finansministern: Marknadshyror kommer att bli en valfråga

Nyheter Marknadshyror, investeringsstöd och ränteavdraget. Det tror finansminister Magdalena Andersson (S) blir konfliktytorna i årets valrörelse.
Foto: Aron Andersson

– Det kommer att bli en diskussion om marknadshyror där flera partier nu är positivt inställda. Under en paneldebatt på KTH ville alla borgerliga partier införa marknadshyror.

Det sa finansministern när hon talade på årets bostadskongress, arrangerad av Hyresgästföreningen. Hon redogjorde för de bostadspolitiska åtgärder som regeringen infört under mandatperioden och poängterade vikten av att producera fler bostäder, inte minst hyresrätter, som hushåll med mer normala inkomster har råd med.

Läs ocksåDe protesterar mot allt högre hyror i Stockholm – "redan svårt att hitta en lägenhet"

– En annan poäng med hyresrätter är att de har betydligt större rörlighet än bostadsrätter. Så vill vi ha rörlighet på bostadsmarknaden så är en högre andel hyresrätter ett uppenbart sätt.

Dessutom förklarade hon vad hon själv tror blir de stora frågorna inför årets valrörelse. Att byggande måste stimuleras genom förenklade regler tror hon att det finns en bred enighet kring. Däremot framhöll hon att flera är kritiska mot investeringsstödet.

– Regeringen menar att det påverkat inte minst att det blivit fler hyresrätter till rimliga hyror, medan nästan alla andra partier vill avskaffa det.

Läs ocksåPlanerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.

Marknadshyror lyfter hon också fram som en tydligt skiljelinje mellan blocken.

– Moderaterna har ett kongressbeslut där partiledningen blev överkörda av kongressen och även SD är beredda att diskutera åtgärder i den riktningen och har sagt att det skulle vara intressant att infasa modellen även i det äldre beståndet, säger Magdalena Andersson.

Bostadsbeskattningen blir troligtvis ingen valfråga, gissar finansministern, däremot tror hon att flera kommer att höja rösten för att fasa ut ränteavdraget.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: minister försvarar lagen som sätter dit hemlösa

– Jag har sagt att jag hellre ser andra åtgärder. Ändrar man ränteavdraget så ändrar man radikalt förutsättningarna för familjer, framförallt nystartade familjer, som sitter med små barn och ofta har väldigt tajta marginaler.

Läs också Så skulle hyran kunna sänkas - om kommuner tolkade lagen annorlunda Förslaget om marknadshyror slängs på tippen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.