Annons

Finansministern: Marknadshyror kommer att bli en valfråga

Nyheter Marknadshyror, investeringsstöd och ränteavdraget. Det tror finansminister Magdalena Andersson (S) blir konfliktytorna i årets valrörelse.
Foto: Aron Andersson

– Det kommer att bli en diskussion om marknadshyror där flera partier nu är positivt inställda. Under en paneldebatt på KTH ville alla borgerliga partier införa marknadshyror.

Det sa finansministern när hon talade på årets bostadskongress, arrangerad av Hyresgästföreningen. Hon redogjorde för de bostadspolitiska åtgärder som regeringen infört under mandatperioden och poängterade vikten av att producera fler bostäder, inte minst hyresrätter, som hushåll med mer normala inkomster har råd med.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– En annan poäng med hyresrätter är att de har betydligt större rörlighet än bostadsrätter. Så vill vi ha rörlighet på bostadsmarknaden så är en högre andel hyresrätter ett uppenbart sätt.

Dessutom förklarade hon vad hon själv tror blir de stora frågorna inför årets valrörelse. Att byggande måste stimuleras genom förenklade regler tror hon att det finns en bred enighet kring. Däremot framhöll hon att flera är kritiska mot investeringsstödet.

Annons

– Regeringen menar att det påverkat inte minst att det blivit fler hyresrätter till rimliga hyror, medan nästan alla andra partier vill avskaffa det.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Marknadshyror lyfter hon också fram som en tydligt skiljelinje mellan blocken.

– Moderaterna har ett kongressbeslut där partiledningen blev överkörda av kongressen och även SD är beredda att diskutera åtgärder i den riktningen och har sagt att det skulle vara intressant att infasa modellen även i det äldre beståndet, säger Magdalena Andersson.

Annons

Bostadsbeskattningen blir troligtvis ingen valfråga, gissar finansministern, däremot tror hon att flera kommer att höja rösten för att fasa ut ränteavdraget.

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

– Jag har sagt att jag hellre ser andra åtgärder. Ändrar man ränteavdraget så ändrar man radikalt förutsättningarna för familjer, framförallt nystartade familjer, som sitter med små barn och ofta har väldigt tajta marginaler.

Läs också Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.