HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så skulle marknadshyror slå i Helsingborg och Kristianstad

Helsingborg Hyrorna i Helsingborg höjs i snitt med 24 procent om marknadshyror införs och mest i Pålsjö Östra och på Stattena-Tågaborg, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. I Kristianstad höjs hyrorna i snitt med 11 procent.

Enligt Hyresgästföreningen är hyran för en genomsnittslägenhet, en 2:a på 59 kvadratmeter, i Helsingborg idag 5 400 kronor. Vid marknadshyror skulle den hyran uppskattningsvis stiga till 6 800 kronor.

Ett införande av fri hyressättning skulle slå olika i stadsdelarna. I Raus södra, Rangvalla, Väla och Västergård skulle de kunna innebära sänkta hyror. Enligt rapporten förväntas de största hyresökningarna i Pålsjö Östra och Tågaborg på grund av relativt låga hyresnivåer. I Pålsjö Östra höjs hyran för en genomsnittslägenhet från 5 300 till 8 200 kronor i månaden.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

På måndagsmorgonen bjöd Hyresgästföreningen in till en paneldebatt i Helsingborg. Den första frågan panelen fick var vilka som var för marknadshyror. Ingen räckte upp handen.

– Det är en skräckscen som inte är applicerbar med Helsingborg. Den resan har vi redan gjort här, menade Christian Orsing (M).
– Vi vill inte se en fri hyressättning, deklarerade Sofia Kamlund (MP).
– Socialdemokraterna säger nej till marknadshyror. Moderaterna går mot det, menade Jan Björklund (S).

Annons

I ett kongressbeslut har moderaterna klubbat att verka för friare hyressättning. Mycket av diskussionen kom att handla om det. Christian Orsing återkom till att det handlade om ”skrämselpropaganda” utan att tydligt säga nej till marknadshyror.
– Det är med vilka glasögon man läser beslutet, jag vill visa i handling här i Helsingborg var vi står.

Läs ocksåForskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Så här skulle hyran höjas för genomsnittslägenheten vid marknadshyror.
Dagens nivå- ökning i kronor

Pålsjö Östra: 5  329- 2 851 kr
Stattena-Tågaborg: 2 575 kr
Centrum: 6 470- 2 269 kr
Slottshöjden: 6 096- 1792
Drottninghög-Fredriksdal: 4 834-1 297 kr
Wilson Park: 5 394-1 261 kr
Miatorp, Planteringen, Råå: 5 185-1 260 kr
Högaborg: 4 939-1 571 kr
Östra Helsingborg: 4 672- 1 401 kr
Norra Helsingborg: 5 0244- 903 kr
Dalhem: 4 805-901 kr
Berga, Ringstorp: 5 490- 794 kr
Elineberg, Närunda: 5 684- 751 kr
Söder: 5 387- 657 kr
Maria Park: 6 789-632 kr
Husensjö-Rosengården: 5 452- 493 kr
Rangvalla, Väla, Västergård: 6 044- 0 kr
Fotnot: Nyproducerade lägenheter är inte med i rapportens uträkning

Hyresgästföreningen har räknat på hur marknadshyror skulle påverka hyressättningen i två skånska kommuner, förutom Helsingborg också Kristianstad. Här skulle hyrorna i genomsnitt öka med elva procent.
I två områden skulle det dock bli en sänkning, i Härlöv/Långebro med hela 16 procent och i Nosaby/Näsby marginellt med 0,5 procent.

Annons
Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

De största höjningarna skulle ske på Östermalm. 18 procent och räknat i pengar tusen kronor i månaden. Udden och i yttre stadsdelarna skulle också få betydande höjningar. Orsaken är att de idag har relativt låga hyror.

Idag släppte Hyresgästföreningen rapporter om hur marknadshyror skulle påverka olika stora städer i Sverige. Rapporten är gjort av analysföretaget Ramböll. Mer om rapporten och kommentarer här.

Läs också Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.