HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kronofogden räknade fel – hyresgäst vräkt

Stockholm 71-årige Björn Vilssons liv har blivit en mardröm. Han vräktes efter att Kronofogden räknade fel. Men trots att värden Stena Fastigheter upplysts om att hyresgästen inte har gjort något fel vägrar de låta honom flytta hem igen.
Foto: Carla Karlsson
Kronofogden drog tio gånger för mycket pengar av Björn Vilsson. När han då inte kunde betala hyran blev han vräkt.

Björn Vilsson hade dragit på sig skulder och levde på existensminimum efter att utmätningsbeloppet och hyran på nära 7 000 kronor dragits från pensionen. Men Kronofogdemyndigheten gjorde fel i uträkningen. I stället för 521 kronor i månaden drogs 2 727 kronor automatiskt från kontot. Björn Vilsson kunde inte tro annat än att det var i sin ordning och hankade sig fram på det som var kvar. Men i juli 2017 började myndigheten i stället dra tio gånger det korrekta beloppet, 5 226 kronor i månaden, och det gjorde att nästan alla pengar försvann från kontot. Medicin hade han inte längre råd med, inte heller mat.

Men trots att Björn Vilsson kontaktade kronofogden vid ett flertal tillfällen ändrades inte beloppet och nu går händelseförloppet blixtsnabbt. Björn Vilssons värd Stena fastigheter säger upp kontraktet på lägenheten som han bott i 15 år. I samma port där även hans mamma levt sedan 60-talet. I alla år utan betalningsanmärkningar.

Läs ocksåFörst dödsbesked - sedan uppsagd”Jag har haft tak över huvudet men inte vetat vad som kommer att hända,” säger Fredrik Winnberg. I januari vann han mot Stena fastigheter i tingsrätten. Domstolen kom fram till att det var fel av bostadsbolaget att säga upp hyreskontraktet.

Björn Vilsson tog kontakt med stadsdelsförvaltningen för att få hjälp och kom först i kontakt med en hyresrådgivare som försöker förhandla med Stena – utan resultat: Björn Vilsson borde ha agerat snabbare. Därefter hamnade han hos skuldrådgivaren Gabriella Almquist som redde ut missförståndet med kronofogden – uträkningen var fel, precis som Björn Vilsson sagt hela tiden.

– Men han var ju i chock och kunde inte sköta kommunikationen med Stena. Det här handlar om utsatta personer, säger Gabriella Almquist.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Cecilia Fredholm på Stena Fastigheter som först ber att få läsa in sig på ärendet. Därefter meddelar hon att ärendet börjar klarna. Men efter ett möte med sin vd, säger hon att det inte finns något de kan göra. De vill i övrigt inte kommentera de enskilda fallen ”av respekt för personerna i fråga”. ”Personerna”, eftersom ytterligare en person nyligen har blivit vräkt för en skuld på 695 kronor. Den personen tvingades flytta till släktingar i Örebro när han blev hemlös i Stockholm.

Läs ocksåHyresvärd vräkte läkare för dålig vård

Avhysningen verkställs alltså, Björn Vilsson står nu på gatan utan eget boende och hans möbler magasineras. Men max tre månader, sedan slängs sakerna. Han blir hänvisad till ett boende av socialtjänsten. En etta på tio kvadratmeter utan egen toalett och dusch som kostar 15 000 kronor i månaden. Där bor han i tre månader.

– Det var som en flyktingförläggning. Inte alls något trevligt ställe att bo på, säger han och berättar att han därefter fått bo hos sin syster och hennes man i Varnhem, mellan Skövde och Skara.

Att få bo i Stockholm igen kan bli svårt eftersom han har betalningsanmärkning och att ställa sig i bostadskö vid 71 års ålder är utsiktslöst.

Läs ocksåFriluftsliv ska locka till Kallebäck

– Jag har inte kunnat råda över det här. Jag tror aldrig jag kan komma tillbaks till Stockholm igen. Jag har inte mått så jättebra, säger han.

Pengarna kronofogden dragit felaktigt får han aldrig se igen. De har gått till borgenären. Inte heller kommer kronofogden utreda om avhysningen skett på felaktiga grunder. Överklagan kom in en dag för sent.

– Allt som kan gå fel har gått fel, säger Gabriella Almquist.

Ärendet är också anmält till JK med hänvisning till tjänstefel i myndighetsutövning. Kvar återstår också frågan om skadestånd vilket ska avgöras i tingsrätten. Men Gabriella Almquist är måttligt förhoppningsfull om ett positivt besked.

– Värdet på en hyresrätt är noll och då blir det svårt att beräkna skadestånd. Men för Björn är ju livet förstört. Det som var ett lugnt och fint pensionärsliv har förvandlats till en mardröm, säger hon.

Hem & Hyra har ställt några frågor kring ärendet till Dan Olsson, även han 71 år – men miljardär, huvudägare och koncernchef i Stenakoncernen. Om beslutet inte är hjärtlöst och i själva verket lätt att återkalla. Och om det inte rimmar illa med Stenas relationsförvaltningsprogram och ambitionen att agera allmännytta. Enbart kostnaden för rummet via socialtjänsten kostade ju 15 000 kronor i månaden för det allmänna. Dan Olsson svarar genom sin assistent Jeanette Johansson:

– Inga kommentarer.

Läs också Hyresgäster hos privatvärdar i Göteborg får höjd hyra "Folk vågade inte ta lägenheten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.