Annons

Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: ”Det är ingenting!”

Östersund Värden ville ha tillbaka Victorias lägenhet. När hon vägrade flytta bytte värden lås och hyrde ut den till andra hyresgäster som fick tillgång till hennes saker. Det ledde till en utdragen process om återbetalning och skadeståndskrav. Nu har parterna skrivit en överenskommelse. "Men jag har inte fått någon ersättning för mina saker", säger en besviken Victoria.
Foto: Åsa Eriksson
När Victoria Vedin åkte tillbaka till lägenheten fick hon med sig lite tillhörigheter, bland annat fotoalbum från när barnen var små. "Men mycket var borta eller förstört", säger Victoria.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Victoria vars lägenhetsnyckel plötsligt inte passade längre. Värden hade bytt lås och kort därefter hyrde ut bostaden till någon annan. Innan Victoria tömt den på sina tillhörigheter. Hon berättar att när hon kom för att hämta sina grejer hittade hon dem slarvigt nedstoppade i plastsäckar ute i en lada. Kläderna hade blivit förstörda av fukt.

Det hela började 2021 då Victoria träffade en man som bodde 40 mil bort. Hon började vara allt mer hos honom medan tonårsdottern fortsatte bo i lägenheten i Rätan, nära sin mormor som bor bara ett stenkast bort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter ett tag upptäckte värden att Victoria själv inte nyttjade bostaden till fullo. Han kontaktade Victoria för att få henne att flytta. Han ville hyra ut lägenheten till en annan familj istället.

Enligt hyresvärden nådde de en överenskommelse per telefon. Men Inte enligt Victoria. Hon ansågs sig inte ha fått en regelrätt uppsägning och ville ha kvar lägenheten, inte minst eftersom dottern fortfarande gick i skolan där.

Fortsatte betala hyran

Victoria fortsatte betala räkningarna för både hyra och el av rädsla för att annars förlora lägenheten, som varit familjens hem i 12 år. Hon ville av samma anledning inte hämta sina saker.

– Då skulle jag ju ha flyttat på riktigt och det ville jag ju inte, säger Victoria.

Utelåsta från sitt hem

Men en dag när dottern kom hem från skolan passade inte nyckeln. Låset hade bytts ut. De var plötsligt utelåsta från sitt hem och ägodelar.

– Tänk dig. Det vi inte hade på oss var inlåst, berättar Victoria som då vände sig till Hyresgästföreningen.

Läs ocksåOro och ilska efter kaosrenovering och sparkad vd i LidköpingHyresgästen Petra Carlsson tycker att AB Bostäders styrelse har en hel del att förklara efter den kaotiska renoveringen i kvarteret Leoparden samt vd:ns hastiga avsked.

Ärendet blev en utdragen och komplex process. Inte minst på grund av att Victoria inte kom åt viktiga papper som hyreskontrakt och försäkringsbevis.

Flera jurister på Hyresgästföreningen har varit inblandade under åren som gått, men parterna har haft svårt att komma överens.

Annons

I höstas fick i alla fall Victoria tillgång till lägenheten och åkte dit tillsammans med sin son.

Läs ocksåKvinna hyrde ut lägenhet till sju olika personer – döms för bedrägeri500-lappar i kontanter och ett hyresavtal för andrahandsuthyrning.
En bild på en papperskartong märkt Molly.
Familjehunden Mollys aska fanns kvar i lägenheten och har numera en hedersplats i bokhyllan.

– Det var väldigt upprivande att se hur de behandlat ens saker. Det mesta är förstört. Lösa grejer var nerstoppade i sopsäckar och utspritt i lägenheten och i ladan. Bilnyckeln satt i så den tog jag med. Jag fick med mig några möbler också, foton och lite bebiskläder. Och askan efter vår hund, det kändes fint, berättade Victoria i artikeln i november 2023.

Sonen Linus, 13 år, var med till lägenheten.
– Allt jag ägde var där. Men inte längre. Det var borta, säger han.

En bild på en hög med soppåsar och banankartonger.
Enligt Victoria fanns vissa möbler kvar i huset, medan andra personliga ägodelar hade slängts på hög i en lada, med tydliga spår efter råttor.

Efter besöket ville inte längre Victoria ha tillbaka lägenheten, däremot ville hon ha skadestånd för allt som gått förlorat.

– Det är ett helt liv av minnen som inte pengar kan ersätta egentligen. Som min bröllopsklänning och dotterns balklänningar. Och farmors guldklocka.

En stämningsansökan lämnades in till Östersunds tingsrätt i juli 2023.

Det blev en långdragen historia med pappersexercis fram och tillbaka mellan parterna. Till sist, i slutet på februari i år, skrev Hyresgästföreningen, som representerat Victoria Vedin, och hyresvärden Rätans resurs AB (läs hyresvärdens kommentarer i tidigare artikel) en överenskommelse.

Förlikningen innebär att Victoria får tillbaka kostnaderna för hyra och el för den tid hon inte kunnat nyttja lägenheten, totalt 59 114 kronor.

Plus 20 000 kronor som ”plåster på såren”.

Annons

– Det är ju ingenting med tanke på allt som förstörts, säger Victoria när hon får beskedet.

Avtalet innefattar även en klausul om att Victoria avsäger sig de saker som fortfarande finns kvar på fastigheten. Bland annat en äldre bil, husvagn och hästtransport.

– De har ändå blivit förstörda av att ha stått ute i flera år, säger Victoria.

Niclas Sundell, jurist

Men något skadestånd för förlorade tillhörigheter ingår inte i dealen.

– Frågan om skadestånd för förstört lösöre var inte föremål för tingsrättens prövning och omfattas inte av förlikningen, säger Niclas Sundell, Hyresgästföreningens chef för juridikenheten i region Norrland.

Enligt honom är förlikningsavtalet utformat så att det ändå finns utrymme för Victoria att driva en ny process gällande skadestånd för privata ägodelar.

Men tvisten har varit en riktig prövning för Victoria och hennes två barn. Hon känner sig tveksam till att riva upp allt igen.

– Jag har funderat men inte bestämt mig ännu för hur jag ska göra. Jag tänker på barnen och vill i vilket fall avvakta ett tag, säger hon.

Läs också Två personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt" Utsatt för bedrägeri – då kunde kvinnan inte längre betala hyran Falsk "Sara" lurade Pablo på 27 000 kronor – låset var utbytt i lägenheten han skulle hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.