Annons

Kvinnan var sen med hyran – värden stängde av elen

Nyheter Den 55-åriga kvinnan utanför Uppsala var sen med hyran. Hyresvärden svarade med att klippa av elledningen till lägenheten – mitt i vintern. Nu dömer hovrätten honom att genast återställa eltillförseln.​
Det var i mitten på februari i år som hyresvärden i det lilla samhället utanför Uppsala tog det drastiska beslutet att klippa av elledningen till den 55-åriga kvinnans lägenhet.
Lägenheten som kvinnan hyr är i grund och botten ett sommarhus, men används som permanentboende. För det betalar hon 3 500 kronor i månaden plus el, en dryg tusenlapp i månaden. 
El-abonnemanget står på hyresvärden som varje månad lägger på elkostnaden på hyran. Kvinnan ser alltså aldrig elräkningen utan litar på värden.
 
I februari var hon sen med hyran, något hyresvärden påpekade. När kvinnan efter ytterligare några veckor inte betalat hyran bestämmer sig hyresvärden för att åka ut till huset och klippa av elledningen.
Detta eftersom den 55-åriga hyresgästen bodde i huset utan att betala varken hyra eller el, resonerade värden.
Men det borde han inte ha gjort, enligt hyresnämnden. Det är visserligen förståeligt att han känner sig irriterad över den uteblivna hyran, enligt nämnden.
 
Men det ger inte honom rätt att ställa sig över svensk lag, vilket värden gjorde när han skar av all eltillförsel till huset, enligt hyresnämnden.
Värden överklagade till Svea hovrätt som även den går på hyresnämndens linje. Hyresvärden måste nu genast reparera elledningen.
 
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Luftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar" Värden fixade inte uttaget – två år med elchocker för Carina Sladdar och slangar hänger kors och tvärs – anses vara säkert

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.