Annons

Lagförslag tydliggör EU-regler kring statsstöd

Nyheter Kommunala bostadsbolag kan få stöd utan att det bryter mot EU:s regelverk, visar en utredning som har överlämnats till regeringen.

I ett förslag till ny lagstiftning skriver Statens offentliga utredningar (SOU) att ekonomiskt stöd kan lämnas till kommunala bolag och stiftelser som hyr ut lägenheter ”på svaga bostadsmarknader”.

Det skulle kunna handla om pengar som går åt till att riva tomma hyreshus som försätter bostadsbolag som verkar på avfolkninsorter i en ännu värre ekonomisk situation, men frågan är relevant för ett minskande antal kommuner, konstaterar P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag tror inte att det här kommer att tillämpas särskilt ofta, säger han och förklarar att lägenheter som tidigare stod tomma nu har blivit hem åt flyktingfamiljer. Detta innebär att bostadsbolagen där inte behöver något stöd för rivning av oanvända fastigheter.

Mer troligt är att bidrag hamnar hos bostadsbolag som måste anpassa lägenheter till en åldrande befolkning, men de ska absolut inte användas för att bygga nya lägenheter.

Annons

I lagförslaget står det uttryckligen att stöd inte får ges till nybyggnation. Utredarna konstaterar att det ändå finns möjlighet att ge bostadsbolag ekonomiskt stöd för nybyggen.

Läs ocksåStatliga bolaget har byggt bostäder på avfolkningsorter – snart står det utan pengarÅsa Johansson i Kalix har tack vare Statens bostadsomvandling kunnat flytta till ett seniorboende tillsammans med sin katt Sigge. "Det är toppen! Här känner jag mig trygg", säger hon.

– Då kan man vända sig direkt till EU-kommissionen och begära tillstånd för att ge stöd, förklarar Nyström.

Det som krävs är att kommunen kan visa att det handlar om en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse.

Annons

Frågan är huruvida det inte mest handlar om ett tänkt scenario då behovet av nybyggen ändå är störst i de stora tillväxtorterna.

Läs ocksåKommuner söker inte krisbidrag

– Där har bostadsbolagen ekonomiska muskler och kan bygga utan stöd, säger Nyström.

Läs också Besvikelse över statliga topplån Regeringen utreder kreditgarantier

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.