Annons

“Lär av Obama”

Nyheter Mindre Thatcher och mer Obama inom bostadspolitiken, Det efterlyste Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman i sitt tal på internationella hyresgästdagen i Bryssel.
På måndagen var det dags för internationella hyresgästdagen, ett årligt återkommande evenemang som anordnas av IUT, International Union of Tenants.
Ett hundratal deltagare hade samlats i Bryssel för att ta del av debatt och samtal kring bostadssituationen i Europa och resten av världen.
Åttio procent av Europas invånare bor i dag i städer och det kommer att ställa stora krav på politiker och samhällsplanerare i framtiden.
Inte minst på miljöområdet.
I Östeuropa är behoven av energieffektivisering stora och upprustningsbehoven likaså. I Sverige har arbetet med energideklarationer precis börjat, men mycket återstår att göra.
 
I Tyskland befinner sig energifrågan högt på agendan för landets hyresgäster, eftersom alla betalar för sin egen förbrukning. Det finns alltså pengar att tjäna för de hyresgäster som lyckas få hyresvärden att minska fastighetens energiförbrukning.
Det är inte den enda skillnaden länderna mellan när det gäller bostadssituationen. På många håll är det marknaden som sätter hyran och socialt utsatta grupper är hänvisade till särskilda bostäder, så kallad social housing.
Att äga sin bostad är norm på många håll i världen och hyra gör man bara tillfälligt tills man får råd att köpa något eget.
Det gäller dock inte Sverige, något som uppmärksammade av Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen och en av huvudtalarna under dagen.
Hon prisade det svenska förhandlingssystemet, ”the Swedish model”, som bygger på kompromissvilja mellan marknadens parter. Systemet är unikt för Europa eftersom politikerna har förhållandevis lite att säga till om, enligt Barbro Engman.
 
I stället är hyresmarknaden i händerna på hyresgäster och fastighetsägare.
– Och det finns ingen anledning att ändra på det, sade Barbro Engman till åhörarna som kom från världens alla hörn.
Hon berörde även frågan om marknadshyror i Sverige och förklarade det nuvarande slaget vunnet. Marknaden får inte styra, utan den svenska modellen kommer att bestå.
Barbro Engman passade även på att kritsera den svenska regeringens bostadspolitik. Regeringen fokuserar allt för mycket på att folk ska äga sina bostäder och jämförde den rådande politiken med Margret Thatchers initiativ ”Right to buy”, vilket ledde till en privatisering av en stor del av den brittiska allmännyttan.
Regeringen med bostadsminister Mats Odell i spetsen borde i stället rikta blickarna ännu längre västerut och lära av USA:s president Barack Obama, uppmanade hon.
Han har sedan han tillträdde som president drivit igenom ett systemskifte i amerikansk bostadspolitik och satsar nu miljarder på att bygga billiga hyresrätter för utsatta grupper, något som underströks av David Lippeat, amerikanskt sändebud till EU som talade senare under dagen.
Den tidigare Bushadministrationens satsning på att skapa ett samhälle baserat på ägande, var en av anledningarna till den ekonomiska krisen, förklarade han.
Tiotusentals billiga hyresrätter ska nu byggas runt om i USA och det följs av en utökad satsning på bostadsbidrag. 
Allt för att undvika att den nuvarande krisen utvecklas till en kopia av trettiotalets depression, enligt David Lippeat.​

Annons
Fakta: Kraftig ökning av bostadsbidrag

Fakta: Bostadssituationen i världen

I genomsnitt betalar amerikanska hyresgäster 50 procent av sin inkomst i hyra, att jämföra med 30 procent som är regeringens mål.
95 procent av befolkningen i Slovakien äger sina bostäder, efter ett regeringsinitiativ på 1990-talet.
Genomsnittshyran för en lägenhet i Milano ligger på 1 300 euro, drygt 14 000 kronor.
Forskning visar att 70 procent av befolkningen världen över äger sina bostäder. Av de 30 procent som hyr sina bostäder gör hälften de av fri vilja, övriga har inget val.
Källa: IUT

Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.