Annons

Låsta positioner inför bostadssamtal

Nyheter De bostadspolitiska samtalen fortsätter. Regeringen hoppas på att kunna kommer överens om förändringar över blockgränsen. Men det finns tydliga skiljelinjer.

En och en halv månad har gått sedan regeringen på Dagens Nyheters debattsida gick ut och bjöd in alla partier – utom Sverigedemokraterna – till bostadspolitiska samtal för att öka byggandet. Hittills har partierna träffats en gång. Under det mötet redogjorde respektive parti för sina ståndpunkter. Den 11 mars är det dags för nästa sammankomst.

Regeringen hoppas att samtalen ska mynna ut i en gemensam överenskommelse om förändringar inom bostadsområdet som står sig över flera mandatperioder. Vad man tror sig kunna komma överens om vill inte Hakim Belarbi, pressekreterare hos bostadsminister Mehmet Kaplan (MP), gå in på. Inte heller hur länge samtalen är planerade att hålla på innan något resultat ska presenteras.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi kommer att ha möten till dess att vi når samförstånd. Det ligger många frågor på bordet, säger Hakim Belarbi.
Mehmet Kaplan sa nyligen att han kan tänka sig att sänka reavinstskatten på bostadsförsäljningar och finansiera det med sänkta ränteavdrag. Det utspelet gillades inte av finansminister Magdalena Andersson (S) som svarade att skattefrågorna är hennes bord.

I dag blev dessutom klart att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska få ett utökat ansvar för integrationen. Det innebär att hon bland annat ska kunna ta initiativ i bostadspolitiken när det gäller de nyanländas möjligheter att få tak över huvudet.

Annons

Hyressättningen kommer också att finnas uppe till diskussion. En förändring av det som i folkmun kallas hyresregleringen debatteras flitigt. Tydligast har Centerpartiet varit. Emil Källström, partiets ekonomiskt politiske talesperson har kallat dagens modell för en ”kvarleva från andra världskriget regleringsekonomi”. Liberalernas ledare Jan Björklund har pläderat för marknadshyror i nyproduktion.

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

Moderaterna är inte för marknadshyror i befintligt bestånd, men vill se en ”mer flexibel” hyressättning i nyproduktion. Enskilda riksdagsledamöter har emellertid pläderat för marknadshyror.

Kristdemokraternas bostadspolitiske talesperson har sagt att hyressättningssystemet behöver moderniseras. I valrörelsen 2014 sa dåvarande partiledaren Göran Hägglund att han vill testa marknadshyror i nyproduktion.

Från regeringen och Vänsterpartiets håll finns däremot inga planer på att förändra hyressättningen. Bostadsminister Mehmet Kaplan stängde i gårdagens Aktuellt i SVT dörren till marknadshyror.

Annons
Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

– Att släppa hyror löst helt och hållet skulle skapa en social oro som skulle göra att väldigt många människor skulle behöva gå ifrån hus och hem och det kommer vi aldrig medverka till, sa bostadsministern.

Mehmet Kaplan vill hellre undersöka om staten ska kunna ta ett ansvar för bostadsbyggandet, samt införa hyresgarantier för fastighetsägare.
Om drygt två veckor är det dags för samtalsrunda nummer två om bostadspolitiken och den akuta bostadsbristen.

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.