Annons

Ledarstilen och nedsättande jargong – därför slutar kvinnorna i södra Skånes regionstyrelse

Malmö Trots att valberedningen lovat bättring är representationen i Hyresgästföreningens regionstyrelse i södra Skåne sämre än på flera år. Endast en av nio ledamöter är en kvinna och endast en person är under 60 år. Hem & Hyra bestämde sig för att ta reda på varför de yngre kvinnorna väljer att sluta.
Foto: Annika Wallsson/Anders Högmark/Montage
Fyra yngre kvinnor, som suttit i regionstyrelsen de senaste åren, berättar om en auktoritär ledarstil och en gammaldags jargong i styrelsen i Hyresgästföreningen i södra Skåne.

I Hyresgästföreningens region södra Skåne finns omkring 41 000 medlemmar, ett femtiotal anställda tjänstemän samt förtroendevalda på olika nivåer. Medelåldern bland de anställda på Hyresgästföreningen är 43,7 år. 54 procent är kvinnor, en fördelning som är snarlik även bland Hyresgästföreningens medlemmar.

Men i den förtroendevalda regionstyrelsen ser det helt annorlunda ut, vilket Hem & Hyra berättat om.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I många år har valberedningen brottats med svårigheten att få in yngre personer och framför allt yngre kvinnor i regionstyrelsen. I den mån man har lyckats har de yngre kvinnorna snart lämnat styrelsen. Vid senaste regionfullmäktige i april i år valdes en ny regionstyrelse som består av åtta män och en kvinna. Endast en person är under 60 år.

Hem & Hyra har pratat med fyra kvinnor som lämnat regionstyrelsen de senaste åren. Skälen till att de har lämnat skiljer sig åt. Det handlar om personliga orsaker och jobbskäl, men det finns också annat som spelat in: kulturen i regionstyrelsen, regionordförandens ledarskap och den obefintliga introduktionen.

– Jag kände mig nedtryckt och diskriminerad på grund av min ålder och valde att lämna till slut. Man vill gärna satsa på yngre men man är inte öppen för nya idéer. Mina idéer var i alla fall aldrig bra nog. Det kändes som om man kvoterades in för att det skulle se bra ut, säger Anna-Maria Nyrén Jakobsen, som valdes in i regionstyrelsen för fyra år sedan, men trappade ned sitt engagemang för att till slut lämna regionstyrelsen helt för att hon inte kände sig välkommen.

Läs ocksåRegionordförande: Det finns ingen sexistisk jargongKenneth Gustavsson

Ida Gedda satt i regionstyrelsen 2016-2017:
– När jag tänker tillbaka på tiden i Hyresgästföreningen så är det inte direkt några trevliga känslor förknippat med det, säger hon.

Annons

En del av arbetet i regionstyrelsen förläggs till dagtid på vardagar vilket är svårt för yrkesarbetande. Det handlar om mycket tid, halv- och heldagar, enligt kvinnorna vi pratat med.
– När jag var ny på jobbet tog det emot att be om ledigt så mycket som krävdes. Det är lättare för pensionärer och det är de flesta i styrelsen, säger Ida Gedda.

Malin, som vill vara anonym och därför har fingerat namn, menar att man måste organisera arbetet på ett annat sätt i styrelsen om det ska passa dem som inte är pensionärer. Hon föreslår lösningar där man är med på möten via länk eller där det är mer okej att barnen följer med.

Läs ocksåÅtta av nio i regionstyrelsen i södra Skåne är mänFullmäktigemötet hölls på Folkets hus Motetten i Malmö.

Kvinnorna vi talat med berättar också om svårigheten att hitta sin roll i styrelsen. Flera säger sig ha känt sig välkomna, framför allt som nyvalda. Samtidigt har det varit svårt att bidra på grund av den hårda styrningen.
– Det finns ett kontrollbehov hos ordföranden. Jag kan förstå på sätt och vis att han vill veta allt som är på gång. Samtidigt har han inte velat att vi ska ha kontakt med de anställda utan allt ska gå genom honom. När någon är så aktiv så blir det passiviserande. Den strukturen måste brytas. Och det behövs ett generationsskifte, säger Jenny, ytterligare en kvinna som vill vara anonym och därför har ett fingerat namn.

Kvinnorna berättar om en jargong som är gammaldags, ibland till och med sexistisk.
– De skämtar om saker som inte är okej att skämta om. Jag sade till om att jag inte vill bli kallad ”lille vän” och ”kära du” men jag är inte säker på att man förstår problemet, säger Malin.
Jenny berättar:
– Det finns en vänskapskultur i regionstyrelsen, en stor klick är goda vänner och trivs med varandra. Det är förlegade sexistiska skämt med mycket anspelningar på könsroller. Jag kände ett stort glapp mellan mig och de andra i styrelsen, både rent kamratligt och åldersmässigt.

Malin menar att hon försökt ta flera diskussioner med ordföranden som handlar om struktur och ledarskap men inte fått någon konstruktiv respons.
– Till slut orkade jag inte mer. Min man sade till mig att jag antingen fick utmana ordföranden och försöka ta hans plats eller sluta och då valde jag att gå, säger Malin.

Annons

Flera kvinnor är starkt kritiska till regionordförandens ledarstil. Det är han som sätter agendan och andra som anpassar sig efter honom.
– Han klubbar igenom saker på egen hand och lyfter gärna fram sig själv. Det saknas mötesstruktur och det är ordföranden som dikterar allt. Det behövs ett nytt ledarskap för att komma tillrätta med problemen i styrelsen och man behöver till exempel komma ifrån att folk sitter på flera stolar, säger Malin.

Flera kvinnor berättar om problem mellan anställda på Hyresgästföreningen och regionordföranden. För två år sedan förvärrades situationen och då kopplade regionstyrelsen in en kommunikations- och ledarskapskonsult.
– Men det var en gammal kompis och kollega till ordföranden. Det ångrar jag att jag inte sa ifrån om. Det kändes osmakligt att ta in en dyr konsult på de premisserna, säger Jenny.
Ida Gedda berättar:
– Det var slående hur mycket skit regionstyrelsen pratade om de anställda. Som nyvald ville jag gärna gå runt och presentera mig men jag blev tillsagd att det inte var lämpligt. Idag ångrar jag att jag inte struntade i det.

Enligt kvinnorna har de informerat valberedningen om problemen de upplever i regionstyrelsen, men det har inte hjälpt. Malin menar att valberedning inte fungerar utan att det i stället är regionordföranden som i praktiken påverkar vem som väljs in i föreningen.
– Jag har hört honom säga att någon ska hållas tillbaka och inte föreslås till en föreningsstyrelse och så ska det naturligtvis inte gå till, säger Malin.

Läs här vad regionordförande Kenneth Gustavsson svarar på kritiken.

Fakta: Ny regionstyrelse sedan april

Hyresgästföreningen är indelad i nio regioner. Varje region har ett fullmäktige, med förtroendevalda representanter, som fungerar som högsta beslutande organ. Regionstyrelsen ska verkställa fullmäktiges beslut och leda regionens verksamhet. Förutom de förtroendevalda finns det i region södra Skåne dessutom ett femtiotal anställda. Den nuvarande regionstyrelsen valdes vid vårens fullmäktige:

Namn Ålder Folkbokförd   Uppdrag Vald till år
Kenneth Gustavsson 66 Malmö Regionordförande 2020
Håkan Björkenklev 62 Falsterbo Ledamot 2019
Kenneth Brunhoff 73 Arlöv Ledamot 2019
Birgitta Tügel 65 Malmö Ledamot 2019
Lars-Olof Carlsson 72 Trelleborg Ledamot 2019
Bengt Karlsson 70 Lund Ledamot 2020
Kostadin Pavlov 39 Malmö Ledamot 2020
Sten Lundström 65 Höllviken Ersättare 2020
Alberto Echenique 71 Lund Ersättare 2020
Läs också Kenneth Gustavsson omvald som ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.