Annons

Åtta av nio i regionstyrelsen i södra Skåne är män

Malmö En man på 65 år är den typiske ledamoten. På onsdagens fullmäktige valdes en ny regionstyrelse i Hyresgästföreningen i södra Skåne. En enda kvinna valdes in. En enda person är under 60 år.
Fullmäktigemötet hölls på Folkets hus Motetten i Malmö.
Foto: Anders Högmark
Onsdagens fullmäktigemöte hölls på Folkets hus Motetten i Malmö.

För fyra år sedan skrev Hem & Hyra om den dåvarande regionstyrelsen i Hyresgästföreningens region södra Skåne som då bestod av åtta män och en kvinna. Valberedningen hade haft svårt att inför valet av en regionstyrelse hitta kvinnor som ville sitta i styrelsen. Valberedning utlovade ett ändrat arbetssätt för att förändra styrelsens sammansättning. Men året därpå såg det likadant ut och valberedningen menade då att det berodde på att det var ”damerna som skötte om familjen” och därför inte hade tid med ett förtroendeuppdrag. Men när en ny styrelse valdes för två år sedan såg det ut som om mansdominansen var bruten. Snittåldern sjönk och könsfördelningen var nära nog jämn med fem män och fyra kvinnor. Valberedningen var nöjd med att ha fått in kvinnor som man menade var välutbildade, kunniga och vana föreningsmänniskor.

Men nu är man tillbaka på ruta ett. Igår hölls regionfullmäktige och en ny styrelse valdes där åtta av nio ledamöter är män. Tillika ökar medelåldern från tidigare år. För fyra år sedan var medelåldern i regionstyrelsen 60 år. Nu har den stigit till 65 år. Tre av fyra medlemmar i södra Skåne är under 60 år. I regionstyrelsen är nu en enda person under 60 år och det är nyvalda Malmöbon Kostadin Pavlov, 39 år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–  Vi är väl medvetna om att det är en felaktig balans i regionstyrelsen, säger Astrid Sjöstedt, som varit sammankallande i valberedningen.

Hon berättar att det varit den här valberedningens första år och även om man har jobbat för att få in fler kvinnor har man haft ett par avhopp emot sig.

– En kvinna hoppade av sent. Men vi jobbar självklart för att det ska komma in fler kvinnor i styrelsen, säger Astrid Sjöstedt.

Annons
Läs ocksåKenneth Gustavsson omvald som ordförande för Hyresgästföreningen i södra SkåneKenneth Gustavsson

Men varför har just kvinnorna valt att hoppa av?

– Det har varit arbets- och familjeskäl. Vad jag vet är det inget i regionstyrelsen i sig men visst, det krävs skinn på näsan för att sitta i styrelsen. Det är ett krävande arbete och kanske hade det krävts bättre handledning, säger Astrid Sjöstedt.

Varför är det så svårt att hitta just yngre personer och kvinnor?

Läs ocksåDominans av män i regionstyrelsen

– Det optimala för oss hade varit att hitta kvinnor mellan 25 och 40 år men det är en ålder när man har mycket annat i livet. I familjelivet drar ofta kvinnor ett tungt lass, säger Astrid Sjöstedt.

Annons

Även valberedning för kommande år valdes på fullmäktige på onsdagskvällen och den består av fyra kvinnor och en man.

Till årets förbundsstämma, som hålls i juni på Malmö live, har en medlem i Malmö lämnat in två motioner där han föreslår en begränsning av både antalet förtroendeuppdrag en person kan ha och hur länge man kan vara förtroendevald.

Fakta: Regionstyrelsen Hyresgästföreningen södra Skåne
Namn Ålder Folkbokförd Uppdrag Vald till år
Kenneth Gustavsson 66 Malmö Regionordförande 2020
Håkan Björkenklev 62 Falsterbo Ledamot 2019
Kenneth Brunhoff 73 Arlöv Ledamot 2019
Birgitta Tügel 65 Malmö Ledamot 2019
Lars-Olof Carlsson 72 Trelleborg Ledamot 2019
Bengt Karlsson 70 Lund Ledamot 2020
Kostadin Pavlov 39 Malmö Ledamot 2020
Sten Lundström 65 Höllviken Ersättare 2020
Alberto Echenique 71 Lund Ersättare 2020
Fakta: Mer än hälften av medlemmarna är kvinnor

Hyresgästföreningen i södra Skåne är en av Hyresgästföreningens tio regioner. 40 900 personer är medlemmar och 55 procent av medlemskåren är kvinnor. Tre av fyra medlemmar är under 60 år. Fyra av tio medlemmar är under 40 år.

Läs också Fler kvinnor föreslås till regionstyrelsen Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.