Annons

Regionordförande: Det finns ingen sexistisk jargong

Malmö Fyra kvinnor som har slutat i regionstyrelsen berättar om bristande ledarskap och en sexistisk jargong i styrelsen. Men regionordförande, Kenneth Gustavsson, delar inte bilden. "Det är beklämmande att höra", säger han. UPPDATERAD
Kenneth Gustavsson
Foto: Anders Högmark
Kenneth Gustavsson är regionordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Regionordförande sedan fyra år, Kenneth Gustavsson, tillbakavisar det mesta av den kritik som de fyra kvinnor för fram i Hem & Hyras granskning av varför yngre kvinnor väljer att lämna regionstyrelsen i södra Skåne. Trots valberedningens ansträngningar är nu åtta av nio ledamöter i regionstyrelsen män och endast en person är under 60 år. Kenneth Gustavsson säger att regionstyrelsen borde representera medlemskåren, men att det är valberedningen som äger frågan.

– Jag bestämmer inte vem som ska sitta styrelsen. Jag kan inte påverka det ett jäkla dugg. Men man kan inte till vilket pris som helst kvotera in folk och tvinga dem att vara med.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det finns ingen särskild introduktion av nyvalda ledamöter.
– Vi har ett inledande möte där vi stämmer av vad man vill jobba med och sedan får man arbetsuppgifter. I mina ögon fungerar introduktionen, men jag ska fråga dem som är nya nu, säger Kenneth Gustavsson.

Han försvarar styrelsens sätt att arbeta.
– Bara för att det kommer in någon ny innebär inte det att man ändrar hela sitt sätt att arbeta på en och samma gång. Som ny utan att ha tillräckligt med kunskap kan man inte komma in och säga nu ska vi göra så här, säger Kenneth Gustavsson.
Han berättar också att man har gjort stora förändringar i sättet att arbeta under hans ordförandeskap.
– Vi har förändrat jättemycket under min tid. När jag tog över var det toppstyrt av tjänstemän, nu tar förtroendevalda betydligt mer plats.

Han tycker samtidigt det är tråkigt att höra att det finns kvinnor som känt sig utanför och diskriminerade.
– Det är beklämmande att höra. Det är också beklämmande att man inte tagit upp det på våra möten.

Läs ocksåLedarstilen och nedsättande jargong - därför slutar kvinnorna i södra Skånes regionstyrelse

Fyra heldagar per år har regionstyrelsen möten, enligt honom. I övrigt hålls styrelsemötena på vardagskvällar.
– Det är inte lätt att tillgodose allas önskemål. Har du familj kanske det är lika känsligt att vara borta på helgerna, säger Kenneth Gustavsson.

Annons

Hur fungerar era möten?
– Alla som vill komma till tals får komma till tals, men jag kan inte tvinga någon att tala. Det är vuxna människor det handlar om och man har ett eget ansvar. Som ledamot är du vald av våra medlemmar och då är det också viktigt att föra fram sina synpunkter.

Vad har ni i regionstyrelsen gjort för att följa upp varför unga kvinnor har lämnat?
– Nu får du ge dig. Så många kvinnor är det inte. Det är två som har slutat det senaste året och de har sagt till mig att det handlar om deras jobbsituation, säger Kenneth Gustavsson.

Läs ocksåKenneth Gustavsson omvald som ordförande för Hyresgästföreningen i södra SkåneKenneth Gustavsson

Hur kommenterar du kulturen och jargongen i styrelsen?
– Som jag uppfattar det fungerar det på ett bra sätt. Jag behandlar kvinnor och män oavsett ålder på samma sätt.

Så det finns ingen gammaldags och sexistisk jargong i styrelsen?
– Absolut inte, absolut inte. Jag förstår inte var du får de här frågorna ifrån.

Flera kvinnor menar att du inte vill att de har för mycket kontakt med anställda.
– Nej, absolut inte. Vårt uppdrag är att samverka med anställda och vi jobbar för att det ska bli ännu bättre.

Annons

Förekommer det skitsnack i styrelsen om anställda?
– Jag kan inte besvara det utan det får stå för dem som har sagt det. Jag kan inte svara för vad alla gör och säger.

Kenneth Gustavsson håller inte med om kritiken som förs fram kring hans ledarskap.
– Det finns ingen mall i Hyresgästföreningen som säger hur man ska vara som ledare. Antingen så är du mer passiv och väntar på att ärenden ska komma till bordet eller så jobbar du lite hårdare och gräver och fixar. Det är rätt att jag sätter dagordningen som ordförande men finns det synpunkter så kommer det också upp.

Han menar att hans frispråkighet ligger honom i fatet.
– Jag är rak på sak och jag är visionär. Jag ligger ofta flera år före i tiden än alla andra, jag driver på och vill ha resultat. Ibland kanske inte alla hänger med när jag pratar om framtiden. Jag är medveten om att jag inte kan säga vad jag tänker och tycker. Men om en tjej kommer till mig och frågar om hennes klänning är snygg kan jag inte svara att den är jättefin om jag inte tycker det. Då säger jag att den är ful, säger Kenneth Gustavsson.

Fotnot
Efter att artikeln publicerats har Kenneth Gustavsson hört av sig via mejl: ”Jag är medveten om att man uppfatta saker på olika sätt och kommunikation är det viktigaste för att få det att fungera. Jag tänker nu att tillsammans med regionledning klara ut det inträffade och hitta nya arbetssätt för ett gott samarbete i framtiden med respekt för alla parter och synpunkter”.

Fakta: Åtta av nio i regionstyrelsen är män

Hyresgästföreningen är indelad i nio regioner. Varje region har ett fullmäktige, med förtroendevalda representanter, som fungerar som högsta beslutande organ. Regionstyrelsen ska verkställa fullmäktiges beslut och leda regionens verksamhet. Förutom de förtroendevalda finns det i region södra Skåne dessutom ett femtiotal anställda. Den nuvarande regionstyrelsen valdes vid vårens fullmäktige:

Namn Ålder Folkbokförd   Uppdrag Vald till år
Kenneth Gustavsson 66 Malmö Regionordförande 2020
Håkan Björkenklev 62 Falsterbo Ledamot 2019
Kenneth Brunhoff 73 Arlöv Ledamot 2019
Birgitta Tügel 65 Malmö Ledamot 2019
Lars-Olof Carlsson 72 Trelleborg Ledamot 2019
Bengt Karlsson 70 Lund Ledamot 2020
Kostadin Pavlov 39 Malmö Ledamot 2020
Sten Lundström 65 Höllviken Ersättare 2020
Alberto Echenique 71 Lund Ersättare 2020
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.