Annons

Kenneth Gustavsson omvald som ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne

Malmö Hyresgästföreningens region i södra Skåne höll under onsdagen fullmäktige. Kenneth Gustavsson valdes som väntat om som regionordförande.
Kenneth Gustavsson
Foto: Anders Högmark
Fullmäktigemötet för Hyresgästföreningens region i södra Skåne hölls i Motettens Folkets hus i Malmö under onsdagskvällen. Kenneth Gustavsson.

Ett 80-tal personer hade samlats på Motettens Folkets hus på Munkhättegatan i Fosie i Malmö under onsdagskvällen. Förutom de 56 ledamöterna och ersättarna fanns också personer som är anställda av Hyresgästföreningen på plats.

Fullmäktige är det högsta beslutande organet för regionen. Numera hålls detta under våren. Tidigare hölls även ett möte under hösten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om det skulle bli en ny regering är risken stor att man är inne och river i hyressättningssystemet, sa Kenneth Gustavsson i sitt inledningsanförande.

Han menar att detta på sikt kan leda till marknadshyror.

– Så Hyregästföreningen måste finnas i högre grad, sa Kenneth Gustavsson och hänvisade bland annat till Hem & Hyras artiklar om att antalet lokala hyresgästföreningar minskar.

Läs ocksåÅtta av nio i regionstyrelsen i södra Skåne är mänFullmäktigemötet hölls på Folkets hus Motetten i Malmö.

Under onsdagens fullmäktigemöte valdes Kenneth Gustavsson om som regionordförande för de kommande två åren. Det fanns inga fler kandidater att välja på, då ingen annan person som hade nominerats till posten.

Annons

– Jag vill rikta ett stort tack till er för ett fortsatt förtroende, sa han.

Fullmäktigemötet hölls på Folkets hus Motetten i Malmö.
Fullmäktigemötet hölls på Folkets hus Motetten i Malmö.

Till kvällens fullmäktigemöte var det ingen som hade utnyttjat möjligheten att lämna in motioner – det vill säga förslag som mötet ska ta ställning till.

Däremot hade regionstyrelsen lämnat flera förslag, som antogs av fullmäktigemötet. Dessa går ut på att fullmäktige överlåter till regionstyrelsen att själva vid behov besluta i vissa frågor. Regionstyrelsen har nu möjlighet att på egen hand ändra medlemsavgiften, göra justeringar i budgeten samt ändra i verksamhetsplanen.

– I det här sammanhanget har regionstyrelsens lagt en ambition att vi inte ska höja medlemsavgiften innan 2020 om det inte händer något radikalt i valet, sa Kenneth Gustavsson.

Verksamhetsplanen är det dokument som beskriver vad regionen ska ha uppnått till slutet av 2019. Här finns bland annat flera konkreta mål som att det ska finnas minst 100 lokala hyresgästföreningar, att andelen förtroendevalda mellan 20 och 39 år ska ha ökat med minst 15 procent, samt att hålla minst 90 träffar med politiker och andra inflytelserika aktörer.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna i Lund startade egen lokal hyresgästförening

Styrelseledamoten Kenneth Brunhoff berättade om förslaget på nya arvoden för olika uppdrag. Föreningsstyrelseledamöter, revisorerna och valberedningen får enligt förslaget något ökade arvoden. De nya arvodena klubbades igenom utan votering.

Jan Malmberg, Tove Karlsson, Birgitta Tügel och Ann-Kristin Jönsson fick ta emot förtjänsttecken under fullmäktigemötet.

Under kvällen uppmärksammades också medlemmar som varit aktiva i Hyresgästföreningen under en längre tid när förtjänsttecken delades ut. Utmärkelserna i brons-, silver-, och guldfärg delas ut till den som varit aktiv i 5, 10 eller 20 år. Ann-Kristin Jönsson och Birgitta Tügel fick ta emot silvernålen. Jan Malmberg och Tove Karlsson fick ta emot guldnålen.

 

Fakta: Så funkar föreningen
  • Hyresgästföreningen består av tio regioner.
  • I region södra Skåne finns 40 783 medlemmar.
  • I regionen finns en regionordförande och en regionstyrelse.
  • Varje region är uppdelad i föreningsområden. I södra Skåne finns sex: Österlen, Svedala/Vellinge/Trelleborg, Lund, Burlöv/Lomma/Staffanstorp, Malmö östra samt Malmö västra.
  • I bostadsområdena finns lokala hyresgästföreningar.
Fakta: Så får du en plats

Lokala hyresgästföreningar kan nominera ombud till fullmäktige. Vill ingen nominera dig kan du göra det själv direkt till valberedningen på föreningsnivå. Det är på årsmötet på föreningsnivå, dit alla medlemmar kallas, som ombuden utses. Till fullmäktige skickas ingen kallelse än mer till de minst 60 ombuden. Men det går också att komma på fullmäktigemötet som åhörare.

Läs också Öka demokratin – återinför höstfullmäktige Motioner till stämman: Begränsa tiden och antalet uppdrag för förtroendevalda Antal förtroendevalda fortsätter minska i Malmö Färre förtroendevalda efter generationsväxling Fullmäktige i södra Skåne klubbade igenom höjda arvoden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.