Annons

Lina byggde studentlyan själv

Nässjö Bristen på studentbostäder är akut. Därför bestämde sig Lina Spåls från Borlänge för att bygga sin egen studentlya och köra ned den med traktor till studierna i Nässjö. Hem & Hyra var med när stugan var på plats i Småland.
Foto: Thomas Jokiniemi
Lina Spåls byggde stugan själv, med hjälp av familj och pojkvän.

Hur gick resan ner till Nässjö?
— Till en början gick resan jättebra. Vi hyrde en traktor som gick ganska långsamt, runt 30 kilometer i timmen. Och det är 40 mils resa. När vi kom till Askersund hade vi planerat att övernatta i stugan men det var rätt kallt så vi tog in på ett hotell. Morgonen efter fortsatte vi söderut men strax före Motala sprack en fälg. Stugan står på en gammal trailer så det var antagligen rost på insidan av fälgen. Hjulet var rätt udda så vi blev stående utmed vägen i uppåt sju timmar, innan min pojkväns kompis lyckades få tag på ett nytt hjul och vi kunde fortsätta. Vi kom fram till campingplatsen i Nässjö vid midnatt.

Nu har du bott i stugan i några dagar, hur känns det?
— Det känns riktigt bra, det är mysigt. Det ska in lite golv och det saknas några köksgrejer, men det känns bra. I morgon kommer min pojkvän hit, han ska också bo i stugan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hur fick du idén till stugan?
— Jag läste på nätet att i USA är det rätt vanligt med såna här småhus, det kallas Tiny House. Det är bland annat folk som inte vill ta lån utan vill leva enkelt. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare. Jag kollade om det fanns någon i Sverige som hade byggt en stuga och hittade några, men inte så många. Men jag tror att det kommer mer och mer även här. Sedan pratade jag med mina föräldrar och framförallt min mamma tyckte det var en kul idé. Jag kollade upp olika planlösningar och runt jul började jag planera stugan. Jag kontaktade också företag och hörde om det fanns intresse att sponsra stugan. I juni började vi bygga stugan, min familj och pojkvän har hjälpt till.

Annons

Berätta om stugan.
— Den är 15 kvadratmeter stor och utrustad med ett sovloft. Vi har lagt in golvvärme och jag ska också installera en kamin. Vi ska bygga en dusch också och ett företag sponsrar med toalett.

Vad hamnar kostnaden på?
— Jag själv har nog lagt ned runt 40 000 kronor. Om jag hade betalt allt själv, utan sponsorer, så hade det nog hamnat på runt 100 000 kronor. Jag har lagt lite pengar på fönster, inredning och el. Och trailern som stugan står på.

Annons
Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Tror du att du kommer att få mersmak för den här livsstilen?
— Vi får se. Jag kanske känner att man inte behöver så mycket. Prylar är inte så viktigt för mig, det viktigaste är att man är lycklig och har det bra med familjen.

Läs också Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Alida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.