Annons

Lugna privata förhandlingar i Mitt

Dalarna De nya hyrorna hos de privata värdarna är ännu inte klara. I privata förhandlingar är det andra regler som gäller. Det är prisutvecklingen och inte värdens ekonomi som styr.

Fastighetsägarna, de privata värdarnas organisation, har i årets hyresförhandlingar på flera håll i landet, valt en annan, hårdare, linje än i tidigare års förhandlingar. I bland annat Uppsala och Göteborg har Fastighetsägarna strandat förhandlingarna för över 70 000 hyresgäster. 

I region Mitt, där Dalarna ingår, har Hyresgästföreningen dock inte märkt av några skillnader från tidigare år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En förklaring till detta kan enligt förhandlingsstrateg Marcus Kjellin på Hyresgästföre­ningen i Borlänge vara att Fastighetsägarna visat större lyhördhet för sina hyresgäster i regionen:

– Här finns det flera små industriorter med en svagare bostadsmarknad och det har Fastighetsägarna tagit hänsyn till. Vi har haft lika bra relationer till de privata fastig­hetsägarna i år som vi alltid har haft.

Annons

Eva Jonsborg på Fastighetsägarna i Örebro kommenterar:
– För oss är det viktigt att i förhandlingarna skapa utrymme för en fortsatt god förvaltning och ett ansvarsfullt underhåll. Det gynnar båda parter och är viktigt för hyresrättens långsiktiga överlevnad.

Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

I Falun är inte hyresförhandlingarna på privatsidan klara förrän om några veckor. Där tas de nya hyrorna ut först från 1 april. Av tradition brukar de privata värdarna följa de allmännyttiga bostadsföretagens höjningar.

Men vad händer när de kommunala bolagen ska renovera och har större behov än vanligt av att höja hyrorna, kommer de privata att följa efter även då?

Annons

– Nej, renoveringarna förhandlas alltid separat. Den generella höjningen kan vara den samma men dessutom får de som får renoverat ytterligare en hyreshöjning. Det är likadant för privathyresgäster, renoveringar förhandlas separat, säger Emmeli Wulfstrand, boinflytandestrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt.

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"
Fakta: Privat förhandling

De privata fastighetsägarnas ekonomi utgör inte underlag vid hyresförhandlingarna utan den allmänna kostnadsutvecklingen för förvaltning av bostäder på orten. Den ska vägas mot hyresgästernas ekonomi och betalningsförmåga.
Förhandlingarna sker fastighet för fastighet. Innan detta sker är det vanligt att ramavtal träffas med Fastighetsägarna på orten. Dessa ramavtal tillämpas sedan på de enskilda fastigheterna och lägenheterna.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.