Lundbergs missnöjda med nya hyror
Inför årets hyresförhandling hade de privata hyresvärdarna Lundbergs, Ståhls, Magnentus och Eklöfs, som ingår i hyressättningssystemet rätt hyra, begärt en höjning på mellan 2 och 3 procent.
De privata hyresvärdar som står utanför rätt hyrasystemet i Norrköping ville även att fastigheternas läge skulle vara med och påverka hyressättningen. Ett attraktivare läge skulle ge en högre höjning, men så blev det inte.
När förhandlingarna nyligen avslutades mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna kom parterna överens om en höjning på cirka 1,4 procent. För en tvårumslägenhet på cirka 60 kvadratmeter handlar det om en höjning på cirka 70 kronor i månaden. Höjningen gäller från årsskiftet och kommer att tas ut retroaktivt under våren, hos de flesta hyresvärdarna från den 1 april.
– Det har varit en tuff förhandling. Fastighetsägarna har velat ha en högre höjning i förhållande till hur ekonomin ser ut i dag med låga räntor och låg inflation, säger Kristina Jonsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.
Är du nöjd med resultatet?
– Ja, det blev riktigt bra i år, men vi har stridit länge. Vi började i oktober och blev klara för några veckor sedan, så det har dragit ut på tiden.
Men hyresvärden Lundbergs är inte nöjda med de nya hyrorna. Enligt bolaget är den nya hyresnivån alldeles för låg med tanke på att taxorna för bland annat el, värme och sopor haft en högre kostnadsutveckling. Samtidigt är man missnöjd med hur förhandlingen har skötts, att den tagit alldeles för lång tid och varit ineffektiv.
– Det förväntas nästan att vi som hyresvärdar ska lägga ett högre bud än vi behöver för att det ska kunna prutas ned och att Hyresgästföreningen ska visa att de gjort ett bra jobb. Det är lite av gammalt bilhandlarstuk över det hela. Vi måste kunna lita på varandras siffror istället, säger Roger Ekström, informationschef på Lundbergs.