Annons

De fann lägenhet via Facebook: ”Gäller att vara uppmärksam”

Norrköping Emma och Thato hade för få poäng i den kommunala bostadskön och uppfyllde inte heller kraven hos de privata hyresvärdarna. I stället fick de tag på en lägenhet i andra hand via en Facebookgrupp.
Foto: Joakim Löwing
Thato Nkosi och Emma Coward Jansson hade för få köpoäng för att få lägenhet via bostadskön – då hittade de en via Facebook.

När paret under våren 2018 bestämde sig för att flytta från sina föräldrahem ville de göra det till en gemensam lägenhet.

Problemet var att Emma Coward Jansson bara hade stått i den kommunala bostadskön hemma i Norrköping i två år och samlat på sig alldeles för få poäng. Samtidigt hade ingen av dem någon fast inkomst – vilket innebar avslag från de privata hyresvärdarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När läget kändes hopplöst fick de tips av några vänner om Facebookgruppen Lägenheter i Norrköping.

– Vi blev medlemmar och till vår stora glädje hittade vi en jättefräsch etta redan efter ett par veckor. Men det visade sig att kvinnan som hyrde ut i andra hand inte bara ville ha tillgång till lägenheten i bland, utan även några månaders deposition. Där ringde varningsklockorna och vi fick tacka nej. Sådant vill vi verkligen upplysa andra om att se upp med, berättar Thato Nkosi.

Men kort därefter upptäckte de en annan lägenhet i centrala Norrköping. Efter att ha fått en visning och allt kändes positivt bestämde de sig för att skriva på andrahandskontraktet.

Läs ocksåFacebook-bedragare döms till fängelse – så lurade de bostadssökande med falska annonserBilder från polisens förundersökningsprotokoll över kontakt mellan bedragarna och bostadssökande.

– Med hjälp av Facebookgruppen gick det mycket snabbare än vi trodde, så den var till stor hjälp. Men när man hyr på det sättet i andra hand gäller det att vara uppmärksam och noga gå igenom allt. Det är väldigt viktigt att den som hyr ut har med sig ett andrahandskontrakt utfärdat av hyresvärden, säger Emma.

Thato, 25 år, och Emma, 24, trivdes bra i bostaden, men har numera förstahandskontrakt på en 97 kvadratmeter stor femma. Där bor de tillsammans med sin son Kean, 1,5.

Annons

– Om man snabbt behöver hitta en lägenhet kan vi verkligen tipsa om att bli medlem i en sådan grupp på Facebook. För vår del var det ett jättebra första steg när det inte fanns några andra möjligheter, säger Thato.

Läs ocksåMariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.

– Men vi vill verkligen rekommendera andra att så tidigt som möjligt ställa sig i en kommunal bostadskö och samla poäng. Det kostar ju inget och ger fler val i framtiden, fyller Emma i.

Det finns många olika Facebook-grupper för bostadssökande – men det gäller att vara försiktig.

Det är något som Thomas Gustafsson, uthyrningschef för nyproduktion på Hyresbostäder i Norrköping, garanterat skriver under på.

– Det är en stor fördel att anmäla sig efter att ha fyllt 16 år. Och något många glömmer bort är att ställa sig i kö när barnen börjar bli äldre. När alla flyttat hemifrån kanske det blir aktuellt att sälja huset eller flytta till en mindre lägenhet, säger han.

– De enda genvägarna att komma från kön som finns i vårt kommunala bolag är Bolotto, samt direkt då nyproducerade lägenheter släpps.

Bolotto innebär att en lägenhet lottas ut bland de som anmält sitt intresse för den och uppfyller villkoren för att hyra.

– Bolotto används när det är kort tid kvar till inflyttning, exempelvis vid dödsbon eller om en lägenhet är nyrenoverad. I vår nyproduktion fördelar vi lägenheterna enligt principen 75 procent lottning och 25 procent köpoäng, fortsätter Thomas.

Annons
Thomas Gustafsson berättar att det är ungefär fyra års väntetid för att få lägenhet hos Hyresbostäder.

Privata hyresvärdar har sällan något kösystem. Emilie Ählström Påhlman, förvaltningschef på Eklöf fastighets AB i Norrköping, berättar att de använder sig mycket av den digitala bostadsförmedlingen Homeq.

– Det är väldigt smidigt för hyresgästerna med många fastighetsbolag som erbjuder hyresrätter samlade på ett ställe. För oss sparar det en massa tid, då alla måste fylla i personliga uppgifter som arbetsgivare, inkomst och referenser från tidigare boenden, säger hon.

Att ha en fast månadsinkomst, inte ha några betalningsanmärkningar och vara skötsam är A och O.

– Systemet sållar ut bland de sökande till en viss lägenhet. Vi kan exempelvis ha som krav att hyresgästen har en tre gånger högre inkomst än hyrans belopp.

Emelie betonar också vikten av att presentera sig i ett personligt brev. Ofta är det intrycket värden får av de sökande som avgör vem som får lägenheten.

Fakta: Tänk på det här när du söker lägenhet online

Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen:

  • Om du söker lägenhet på Facebook – begär alltid att få besöka lägenheten.
  • Begär alltid ett skriftligt hyreskontrakt.
  • Betala inte hyra eller deposition innan du har fått ett skriftligt kontrakt och nycklarna till lägenheten.
Fakta: Så fungerar bostadskön hos Hyresbostäder

Thomas Gustafsson, uthyrningschef på Hyresbostäder i Norrköping:

  • Hos Hyresbostäder kan du ställa dig i kö när du fyllt 16 år.
  • I Norrköping är cirka 40 000 personer registrerade i kommunala bostadskön, varav cirka 10 000 aktivt sökande.
  • En dag i kön ger en poäng. För tillfället krävs i genomsnitt knappt 1 500 poäng för att få en lägenhet.
Fakta: Så söker du lägenhet hos en privat hyresvärd

Emelie Ählström Påhlman, förvaltningschef på hyresvärden Eklöf i Norrköping:

  • Bli medlem i den digitala bostadsförmedlingen Homeq som hjälper hyresvärdar och bostadssökande att hitta varandra.
  • Skapa ett konto där du fyller i personliga uppgifter. En fast månadsinkomst är viktigt.
  • Skriv gärna också ett personligt brev, det kan vara avgörande. Sök därefter bland lägenhetsannonser.
Läs också Falsk "Sara" lurade Pablo på 27 000 kronor – låset var utbytt i lägenheten han skulle hyra Ny satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.