Annons

Trots bostadskö i Vingåker är omflyttningen hög i nybyggt

Vingåker Laura Bende petar upp ogräs som vårpiggt tittar upp ur jorden medan hon funderar på hur hög hyra en av de nybyggda lägenheterna bakom henne egentligen är värd.
Laura Bende sitter på knä och rensar ogräs i Tennisparken i Vingåker framför det kommunala bostadsbolagets nybyggda hus.
Foto: Anna Rytterbrant
Laura Bende rensar ogräs i Tennisparken i Vingåker framför det kommunala bostadsbolagets nybyggda hus.

Hon bor i en hyrestvåa. Men sedan de fick barn känns den trång.

– Vi skulle behöva en trea och har precis börjat se oss om efter något, berättar hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men kön hos Vingåkershem är lång. Och den växer.

I april 2017 stod 14 nya hyresrätter klara. Det är ett kombohus framtaget av Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo) för att pressa byggpriserna och ge lägre hyror. Så billigare går det knappt att bygga. Bolaget gjorde marknadsundersökningar innan som visade att det var exakt ett sådant här hus som efterfrågades: centralt med hiss.

Trots det har omflyttningen varit betydligt högre än i andra fastigheter. I det nybyggda huset har 14 personer flyttat under två år. Att jämföra med att det flyttar ungefär 3 personer per månad i deras övriga bestånd på 337 lägenheter.

Annons
Läs ocksåBengt berättar Vingåkershems historia

– Drömmen för en hyresvärd är trogna hyresgäster som bor i lägenheten tills de avlider, säger Lars Ingebrigtsen som är vd på Vingåkershem.

Vingåker har en åldrande befolkning där de nybyggda lägenheterna är tänkta att ge äldre en chans att flytta till hyresrätt från sina hus.

– Tyvärr har hyran blivit för hög när en partner avlidit, säger Ingebrigtsen.

Läs ocksåDu betalar värdarnas lyxfälla

Vingåkershem både vill och behöver bygga mer. Men nästa gång ska de försöka få även barnfamiljer som hyresgäster. Sådana som Laura Bende. Hon skuggar med handen över ögonen och ser bort mot huset.

Annons

– 9 000 skulle jag kunna ge. Men aldrig över 10 000, säger hon bestämt.

En trea kostar 9 281 kronor.

Läs också Första hyreshuset på 20 år ska byggas i Vingåker Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.