”Man ska inte behöva gå back på att hyra ut”
Redan vid årsskiftet hoppas regeringen ha fått igenom en rad förändringar för privatuthyrning av bostadsrätter.
I grova drag handlar promemorian ”Ökad privatuthyrning av bostäder” om en uppsättning regeländringar som ska göra det mer lönsamt att hyra ut i andra hand, bland annat på bekostnad av inflytandet från hyresgäst och bostadsrättsförening.
Nu ger Socialdemokraterna, genom sin bostadspolitiska talesperson Veronica Palm, sin syn på förslaget.
En i grunden positiv syn.
– Regeringens intentioner är goda. Vi behöver se över hur vi bättre kan utnyttja beståndet av bostäder och göra en schysst andrahandsmarknad, säger hon till Hem & Hyra.
Socialdemokraterna instämmer i att innehavaren av en bostadsrätt ska ha rätt att räkna in både avgift och eventuella räntekostnader i andrahandshyran. Om uthyraren har någon ränta att brottas med, det vill säga.
– Man ska inte gå back på att hyra ut. Men att som regeringen föreslå en total marknadshyra, där andrahandsgästerna också betalar för en värdeökning, är inte bra. Det ska ligga en bruksvärdesbedömning i botten så att vi inte riskerar chockhöjda hyror.
Veronica Palm är dock försiktig med att ge några konkreta förslag till hur en alternativ promemoria skulle se ut. Orsaken är att det i nuläget saknas underlag om hur många andrahandsbostäder som faktiskt skulle kunna frigöras, hävdar hon.
– Allt det här förslaget grundas på är en mindre undersökning från Stockholms handelskammare. På det här underlaget kan man inte fatta något politiskt beslut, det vore oansvarigt.
Hon sätter sig också emot att den som hyr en bostadsrätt i andra hand inte skulle ha rätt att i efterskott kräva tillbaka överhyra.
– Om du är i desperat behov av bostad tar du vad som helst och flyttar sedan därifrån så fort du kan. Med det här förslaget säger du upp rätten till att få en rimlig hyra.
Huvudproblemet är fortfarande en brist på bostäder – och den löser vi inte i första hand genom att bo i varandras bostäder, resonerar hon.
– Fokus ska inte ligga på att unga människor ska ha lättare att få andrahandskontrakt. Unga människor ska ha rätt till förstahandskontrakt. Men vi måste också bli bättre på att utnyttja det befintliga beståndet.
1. Möjlighet att baka in kapital- och räntekostnader vid andrahandsuthyrning av privatägd bostad.
2. Schablonavdraget vid uthyrning av egna bostaden höjs från 21 000 till 40 000 kronor.
3. Den som äger en bostadsrätt får själv besluta om andrahandsuthyrning – utan vetorätt från föreningen.
4. Stopp för retroaktiv ersättning för oskälig hyra – endast framtida hyra prövas.
5. Fastighetsavgiften för flerbostadshus sänks från 0,4 till 0,3 procent.
6. Fastighetsskattens takbelopp per lägenhet sänks från 1 400 till 1 200 kronor.
7. Bostadsbolag slipper helt betala fastighetsavgift för nyproduktion de första 15 åren.
8. Tidsperioden för nyproduktionshyror, så kallade presumtionshyror, förlängs från 10 till 15 år.
9. Andrahandskontrakt ska som regel begränsas till två år, och kan ej förlängas utan värdens medgivande.