Annons

Många bilder på dåligt underhåll i Norrköping

Norrköping Hyresgästföreningen har fått in flera hundra foton som ska visa bristande underhåll hos Hyresbostäder. Några har skickats till kommunalråd Lars Stjernkvist (S).
Foto: Hyresgästföreningen
Delar av fasaden lossnar på Tjustgatan 4.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har Hyresgästföreningen dragit i gång en kampanj för att mer av Hyresbostäders vinst ska stanna i bolaget och gå till underhåll i stället för att överföras till ägaren, Norrköpings kommun. Hyresgäster uppmanas att skicka in foton på bristande underhåll till föreningen, som sedan vidarebefordrar bilderna per mejl till Lars Stjernkvist.

Hittills har 16 mejl med bifogade bilder och filmklipp diarieförts hos kommunen. Björn Johansson, regionordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, säger att fler är på gång.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har fått in flera hundra bilder och det visar sig att det ser betydligt värre ut än vi trodde. Jag hade framför allt väntat mig brister av estetisk karaktär men det visar sig finnas sådant som är direkt livsfarligt, säger han.

Björn Johansson visar en bild från Tjustgatan som exempel.

Annons

– Där lossnar stora putskakor från fasaden på tredje våningen och kan ramla ner i huvudet på folk på trottoaren, säger han.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Förhandlingar pågår mellan Hyresbostäder och Hyresgästföreningen om nästa års hyror.

Är det ett taktiskt drag från Hyresgästföreningens sida att kampanjen tar fart just nu?

Annons

– Nej, kommunen har redan sagt hur mycket pengar de vill ha nästa år, så det är i så fall mer inför nästa hyresförhandling, säger Björn Johansson.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Lars Stjernkvist har skickat ett svar till Hyresgästföreningen där han tackar för mejlen. ”Ser gärna att vi fortsätter samtalen, varför inte över en kopp kaffe?” skriver han. Stjernkvist har tidigare sagt till Hem & Hyra att han tycker att det är rimligt att kommunen får del av bolagets vinst eftersom kommunen stöttade Hyresbostäder när bolaget gick sämre ekonomiskt.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.