Många hyresgäster klagar på snöröjningen
En av dem som är missnöjda är en äldre man bosatt i Västerlösa.
– Jag kan inte gå ut alls som det är nu, inte ens till brevlådan. Det ligger en halvmeter snö utanför, säger han.
– Det kan väl inte vara meningen att jag ska behöva skotta själv? Jag betalar ju hyra och då borde snöskottning ingå, tycker hyresgästen.
Vilka skyldigheter har då hyresvärdar när det gäller att skotta?
– Hyresvärden har ett ansvar för att snöröja och halkbekämpa på fastigheten, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.
Hon och hennes kollegor får samtal från undrande, och ibland irriterade, hyresgäster varje gång det har snöat ordentligt.
– Det första man ska göra är att säga till hyresvärden. Om det inte hjälper kan man vända sig till oss om man är medlem, säger Ingrid Buskas.
I extrema fall, om problemen upprepas gång på gång och det även finns andra brister i förvaltningen, kan man vända sig till hyresnämnden, som kan ålägga värden att vidta åtgärder.
Lena Andersson, som är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, tycker att det kan vara en bra idé att påminna värden om att han eller hon riskerar att bli skadeståndsskyldig om någon skulle göra sig illa på grund av att snöröjningen varit bristfällig.
– Om det går att bevisa att värden har slarvat så kan det bli jättedyrt, säger hon.
Inom detaljplanelagt område, det vill säga i de flesta tätorter, kan det finnas lokala föreskrifter som kommunen har utfärdat. Linköpings kommun har till exempel bestämt att fastighetsägare är skyldiga att ”snarast avlägsna snö och is som är till olägenhet för gångtrafiken och att vid halka skyndsamt sanda gångbaneutrymmet eller vidta andra åtgärder till motverkande av halka”.
– Men vad som menas med snarast och skyndsamt är inte helt klart, säger Lena Andersson.
Hon påpekar att man bör ha viss förståelse för att snöröjningen kan ta tid vid omfattande snöoväder, som det som drabbat länet de senaste dagarna.
– Det är ju omöjligt för dem som sköter snöröjningen att vara överallt samtidigt, därför får man räkna med att det kan ta några timmar.
I stora bostadsområden, som Skäggetorp i Linköping, är det vanligt att man börjar skotta och ploga från olika håll varje gång det har snöat, för att inte samma hyresgäster ska tvingas vänta längst tid vid varje tillfälle.
– Det är också bra att tänka på att det i vissa fall, ofta i radhusområden, är hyresgästens ansvar att skotta fram till dörren. Det står i så fall i hyreskontraktet, säger Lena Andersson.
Graflunds, med lägenheter ibland annat Norrköping, Linköping och Markaryd, ber sina hyresgäster om tålamod via Facebook och försäkrar att bolaget och de entreprenörer man anlitar gör sitt bästa för att göra det framkomligt i bostadsområdena. När läget var som värst på onsdagen skrev Graflunds: ”Detta är en stor utmaning eftersom det inte bara snöar i stora mängder utan vindstyrkan är dessutom mycket hög, vilket innebär att det väldigt snabbt yr igen efter plogning och skottning.”
Flera hyresgäster har skrivit på bolagets Facebooksida och erbjudit sig att hjälpa till.