HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster insnöade i norra Sverige

Luleå Hyresgästen Jan-Åke Lindström gav upp försöken att komma iväg med sin bil och stannar hemma från jobbet idag. Snösvängen har inte hunnit med att hålla efter det senaste dygnets snöoväder i norra Sverige.
Foto: Ulrika Vallgårda
Sherri Driver och Jan-Åke Lindström i Luleå kämpar med snön utanför sin garagelänga.

Efter idogt skottande lyckades han köra ut bilen ur garaget, men sedan körde han fast direkt.

– Jag ringde min son som hjälpte mig att knuffa in bilen igen. Nu ger jag upp. Jag får ta en ledig dag från jobbet, säger Jan-Åke Lindström som arbetar på LKAB.

Läs ocksåHyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"Erik Lindgren vid sitt tidigare lägenhetshus i Gottsunda i Uppsala. Erik bestred sin flytträkning som han tyckte var märklig och inte ville betala.

Han har varit med om ymniga snöfall tidigare, men aldrig tvingats stanna hemma från sitt arbete förut.

– Ändå har jag flyttat 35 mil söderut från Kiruna för att slippa sådant här, säger han och skrattar.

Vad ska du göra på din lediga dag – skotta snö?
– Nej, det har jag gett upp. Jag får chilla och ta det lugnt.

Läs ocksåRikshem vill ha tusentals kronor för fuktskadade köksluckor – trots att Javed felanmäldeJaved Hussain framför en buske på en innergård med äldre bostadshus, Javed bestred sin flytträkning
Jan-Åke Lindström har skottat hela morgonen. Nu har han gett upp tanken på att ta sig till jobbet.

Sherri Driver som har garaget intill i längan kämpar däremot fortfarande med snön.

– Jag fick skotta mig ut ur lägenheten först och nu tänkte jag försöka få ut bilen. Jag har hållit på i 40 minuter. Jag har en friskvårdstimme på fredagar, så det här får bli min friskvårdstimme den här veckan, säger hon.

Hon har bott i Luleå sedan 1998 och minns inte att det har lagt sig så här mycket snö under en natt förut.

Läs ocksåGränbybor hotades med uppsägning för sina uteplatser – hyresgästen Fatma: "Kränkande"Uteplatser i Gränby, Uppsala. Hyresgäster hotas med vräkning för partytält, staket, gammalt ogräs m m. Fatma Abu Sultan i halvfigur vänd något åt vänster framför några uteplatser, en rosa husfasad och en cykel- och gångväg omgiven av grönska.

– Jag tycker att hyresvärden borde ha tagit hand om det här på morgonen, men det kan ta lite tid för dem, säger hon.

Jan-Åke Lindström är mer försonlig.

– Jag tycker att Rikshem har skött sig riktigt bra. De kör på, de har väl fler ställen att skotta. Gårdarna är ju prio 1 anser jag, garagen får man ta sedan.

Ulf Ohlsson, fastighetschef på Rikshem i Luleå, berättar att de har fullt upp en sådan här dag.

– Vi skottar hela tiden, så fort vi kan.

Har ni tagit in extra resurser?
– Det finns inga extra resurser när det är så här. Det finns inte en traktor ledig.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfall i norra Sverige det här dygnet och det är sällsynt, enligt Therese Fougman, meteorolog.

– Det är inte så ofta som det kommer så mycket på en gång. Såsom läget har varit de senaste två veckorna har det ju varit hysteriskt.

Dessutom blåser det friskt utmed kusten, så att det uppstår drivbildning.

Under fredagen ska det lugna sig och snöa lite mindre. Men norrbottningarna kan ändå inte räkna med att slå sig till ro.

– Sedan kommer det ett nytt snöfallsområde som närmar sig söderifrån. Det har nu nått upp till Uppsala och Dalarna och är på väg norrut, säger Therese Fougman vid SMHI.

Läs också Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Glädjebeskedet: Carina lovades 700 kronor i ersättning för elstötar – får nu 21 000 av ny Rikshemchef

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.