Annons

Usel snöröjning hos Förbo upprör

Mölndal Långsam och slarvig plogning, utebliven flisning och isfläckar som ingen gör något åt. Förbos entreprenör har inte klarat av sitt uppdrag vare sig i Balltorp, Gråbo eller Lerum. ”Vi har haft inne entreprenören på samtal” säger Förbos områdeschef Anette Byström.
Foto: Gustaf Görfelt
Christer Forsman och Therese Andersson tycker att snöröjningen i Förbos område i Balltorp varit under all kritik, både den här vintern och förra. "Firman som de anlitat kan inte det här, och skiter dessutom i sitt jobb. Det är oseriöst." säger Christer Forsman.

Christer Forsman är ordförande för lokala hyresgästföreningen Vintertickan i Balltorp. Han är upprörd över hur det ser ut i bostadsområdet.

– Det har varit bedrövligt i två år nu. Vi har en dam som bara har ett ben och går med käppar. En annan får hålla sig i häckarna när hon är ute. Vi har haft flera som halkat omkull, det är bara turen att ingen av dem blivit skadad, säger Christer Forsman.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Så här har det ofta sett ut i Balltorp i vinter.

När Hem & Hyra besöker Balltorp har det inte snöat på nästan en vecka, och dessutom töat och frusit flera gånger i mellantiden. Trots det är det gott om isfläckar, antingen ojämnt flisade eller inte flisade alls.

– Det går inte att prata med dem som gör jobbet, för de kan inte svenska. Det ska finnas en svenskkunnig arbetsledare, men honom har vi inte sett till, säger Christer Forsman.

Enligt Forsman gjorde lokala hyresgästföreningen påstötningar mot Förbos huvudkontor i Mölnlycke redan förra vintern, men utan resultat. I år har man skrivit ett brev. Svaret har dock uteblivit.

Läs ocksåDeras värd gör storvinst

– Förbo måste ställa krav på att de får det de betalar för. Jag undrar hur upphandlingen gått till. Samtidigt delar Förbo ut miljoner i vinstpengar till kommunerna som äger dem, säger Christer Forsman.

Annons

Anette Byström är Förbos områdeschef för Balltorp, Lindome, Gråbo och Lerum. Hon medger utan omsvep att snöröjningen inte fungerat som den ska.

– Tyvärr är det inte bara i Balltorp vi haft problem, utan i Gråbo och Lerum också. Vi har haft inne entreprenören på samtal och visat dem bilder på hur det sett ut, säger Anette Byström.

Läs ocksåHyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"Märövägen

Att byta underleverantör mitt i vintern är dock inget alternativ.

– Vi kan inte byta entreprenör mitt i säsongen, eftersom vi då måste göra en ny upphandling som tar ganska lång tid. Vi tycker det är bättre att föra en dialog med entreprenören och få till ett så bra samarbete som möjligt och istället handla upp ett nytt avtal inför nästa säsong, säger Anette Byström.

Tänker ni upphandla snöröjningen av samma firma nästa år?

– Det kan jag inte svara på. Upphandlingar är inte mitt område. Men vi för logg över alla felanmälningar. Blir det tillräckligt många så går det ju inte.

Annons

Har ni kommunicerat med hyresgästerna att inte heller ni är nöjda med hur det sett ut?

– Vi svarar på Facebook när boende skrivit kommentarer. Vi är jätteledsna över det här, vi vill ju att det ska vara bra i våra områden.

LÄS MER:

Förbos vinst bland de högsta i landet

Fakta: Förbo

Förbo ägs gemensamt av Mölndals, Härryda, Lerums och Kungälvs kommun.

Det totala beståndet är 5 700 bostäder, spridda över alla fyra kommunerna.

Huvudkontoret ligger i Mölnlycke, Härryda kommun.

En enkät i fjol visade att Förbos hyresgäster var mer nöjda med servicen än tidigare. Därför belönades bolaget med Kundkristallen i början av februari 2018 för ”störst lyft serviceindex”.

Förbo har valt att vara medlem både i de kommunala bostadsbolagens riksorganisation SABO och i Fastighetsägarna GFR, som organiserar privata värdar.

I hyresförhandlingar företräds bolaget av Fastighetsägarna GFR.

Läs också Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.