Annons

Marijuana-rök inte nog för att vräka kvinnan: ”Likställs här med cigarrettrökning”

Nyheter Grannarna klagade på marijuana-lukt i trappuppgången från den 50-åriga kvinnans bostad. Men trots att röken upprepade gånger sipprade ut från kvinnans bostad, och trots att värden försökte vräka henne, får hon bo kvar.
Trappuppgången blev rökig under fester i kvinnans lägenhet. OBS! Bilden är inte från tillfället.
Foto: Getty Images
Trappuppgången blev rökig under fester i kvinnans lägenhet. OBS! Bilden är inte från tillfället.

En 50-årig kvinna i den fina stadsdelen Sibirien i centrala Stockholm gjorde sig impopulär bland grannarna. I kvinnans lägenhet hölls det fester där man rökte marijuana. Röken kom ut i trapphuset och irriterade grannarna.

De berättar om upprepade gånger då de känt lukten på kvällen, i samband med livliga tillställningar med hög musik och höga skrik. Störningarna förekom flera dagar i veckan och även sent på natten.

Sa upp kontraktet

Den privata värden sa upp kvinnans hyreskontrakt. När ärendet sedan gick till Hyresnämnden och överklagades till Hovrätten fick kvinnan ändå rätt att bo kvar.

Hovrätten anser att det är klarlagt att röken kommit från kvinnans lägenhet, men man skriver så här: ”I vilken utsträckning lukten har spritts i huset eller hur intensiv den har varit har emellertid inte klarlagts. Det är då inte heller utrett i vilken grad och på vilket sätt de övriga boende störts av lukten. Det är därför inte visat att förekomsten av marijuanalukt haft en sådan omfattning eller intensitet att det varit fråga om störningar i boendet som kan ligga till grund för hyresavtalets upphörande.”

Kvinnan anklagas också för att ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand, något som inte kan bevisas.

”Hyresgästen gör något olagligt”

Zeljko Kranjec, enhetschef på Hyresgästföreningen i Stockholm, anser att fallet är intressant eftersom lagbrottet inte tas upp i beslutet och domen: Det är olagligt att röka marijuana, men varken Hovrätten och Hyresnämnden tar hänsyn till det. Man tittar endast på störningen.

– Hyresgästen gör något som är olagligt och det kan lagföras. Hade polisen kommit dit och till exempel sett att någon odlar cannabisplantor, då hade det blivit på ett annat sätt. Då använder man lägenheten i kriminella ändamål. Men som jag tolkar det här målet så är det likställt med vanlig cigarrettrökning.

Zeljko Kranjec säger att det är svårt att sätta en exakt gräns för hur mycket man kan störa sina grannar med marijuanarök utan att förlora sin hyresrätt.

– Varje enskild användning som kan konstateras och bevisas leder ju inte till att man ska behöva flytta, utan det här måste ske vid upprepade tillfällen. I det här fallet är det två grannar som blivit störda. Det kanske hade kunnat gå åt ett annat håll om fler personer hade uttalat sig och kanske berättat lite mer om hur de påverkas negativt.

”Handlar om bevis”

Så kan man röka marijuana och få bo kvar i sin lägenhet om man inte blir dömd för det?

– Det är ju möjligt att en hyresgäst som röker lika mycket cannabis som den här personen, men med starkare bevisning emot sig, hade blivit tvungna att flytta. Det handlar om bevis om omfattningen och om hur störning varit.

– Om det till exempel finns ett förbud mot att röka i lägenheten blir risken att förlora lägenheten högre.

Men om ingen blir störd av lukten när man röker?

– Då kan man inte bli av med lägenheten, inte på grund av störningen i alla fall.

Kan en enskild fest som spårar ur ordentligt göra att man förlorar sitt kontrakt?

– Varje störning måste bedömas individuellt. Man måste vara försiktig och  ta hänsyn till sina grannar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.