Medling för Toarpshus
Kravet från Toarpshus låg på 4,28 procent. Ett av de högsta i regionen. Hyresgästföreningen tyckte att 1,3 procent hade varit en mer rimlig hyreshöjning. Enligt Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, så är den främsta anledningen till att parterna står så långt isär att de ser olika på i vilken takt bolaget ska ta sig an sitt underhåll.
– Hyresgästerna fick en ganska ordentlig höjning förra året. Det har bolaget visserligen förvaltat väl. Men nu när de kommit ikapp med underhållet, nu när de ligger på en nivå där de klarar att göra mer än de tidigare gjort, hade vi väntat oss mer återhållsamhet.
Ann-Christin Josefsson menar att de har förståelse för att bolaget står inför en tuff uppgift framöver och att det finns mer som behöver göras. Men hon tycker att det borde gå att lösa med medel som finns, inte minst nu är räntan är så låg.
– Nu är möjligheterna goda för bolaget att skapa mer av befintliga resurser, särskilt med tanke på det rådande ekonomiska läget med måttliga prishöjningar och låg ränta. Därmed är 1,3 procent en rimlig höjning, säger hon.
Elisabeth Stenson, bolagets vd, delar synen på vad som varit stötestenen i förhandlingarn.
– Vi har gjort en underhållsplan för 10 år och vi vill få följa den. Om vi inte får den hyreshöjning vi begärt så är det vissa saker vi får skjuta framför oss. Då blir det ytterligare underhåll som väntar nästa år.
Hon ger heller inte mycket för argumentet att räntan är låg.
– Visst är det så att räntorna är låga. Men det är väl då man ska passa att göra en del underhåll? Vi ser det här från lite olika infallsvinklar, säger hon.
Nu ska medlare från centrala parter komma med ett bud som hyresföreningen lokalt och Toarpshus får ta ställning till.
Om de inte kan enas efter detta bud hamnar avgörandet hos Hyresmarknadskommittén.