HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror i Stenungsund och på Orust

Stenungsund Drygt 2 800 hyresgäster i Stenungsund och på Orust har nu fått besked om att deras hyra höjs med ungefär två procent. Delar av pengarna öronmärks för hållbar renovering, utökat underhåll och trygghetsåtgärder.
Foto: Malin Öberg/AnnaKarin Löwendahl
Nu höjs hyrorna i både Stenungsund och på Orust. Drygt 2 800 hyresgäster hos kommunägda Stenungsundshem och Orustbostäder berörs.

I Stenungsund berörs närmare 2 000 hushåll av uppgörelsen mellan den kommunala hyresvärden Stenungsundshem och Hyresgästföreningen.

Här höjs hyran med 1,99 procent från årsskiftet. Det motsvarar ungefär 120 kronor mer i månaden för en lägenhet som tidigare haft en månadshyra på 6 000 kronor.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Eftersom uppgörelsen blev klar först i februari får hyresgästerna betala höjningen för januari och februari retroaktivt, på hyresavin för mars.

Överenskommelsen innebär att Stenungsundshem lovar att avsätta 0,5 procentenheter till ”hållbara ombyggnationer i samband med stamrenoveringar samt för stort socialt ansvarstagande”, enligt ett brev som Hyresgästföreningen har skickat till berörda medlemmar.

Både Stenungsundshem och Hyresgästföreningen beskriver i år förhandlingarna som ”konstruktiva”. Annat var det förra året, då de lokala parterna inte kunde enas alls.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

I stället avgjordes hyrorna av parternas gemensamma konfliktlösningsorgan Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Resultatet blev en hyreshöjning på 2,05 procent från januari 2019.

Eftersom uppgörelsen inte var klar förrän i juni fick hyresgästerna betala ett halvårs hyreshöjning i efterskott.

Även i grannkommunen Orust är det klart med en hyreshöjning. Den kommunala stiftelsen Orustbostäder höjer hyrorna med 2,1 procent från och med februari månad.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Av detta går 0,5 procentenheter till att Orustbostäder ska öka underhållstakten, och till trygghetsskapande projekt för hyresgästerna.

När förhandlingarna inleddes ville Orustbostäder från början höja hyrorna med 3,35 procent. Senast den kommunala stiftelsen höjde hyrorna var i januari förra året, då med 1,95 procent.

Även Tjörns Bostads AB höjde hyrorna i februari, vilket Hem & Hyra kunde berätta redan före jul. Här får de cirka 600 hyresgästerna vänja sig vid 1,8 procents högre hyror.

Läs också Största hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbast Här har hyrorna höjts mest i Göteborg – kärvt för den som måste bo billigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.