Annons

Höjda hyror i Stenungsund och på Orust

Stenungsund Drygt 2 800 hyresgäster i Stenungsund och på Orust har nu fått besked om att deras hyra höjs med ungefär två procent. Delar av pengarna öronmärks för hållbar renovering, utökat underhåll och trygghetsåtgärder.
Foto: Malin Öberg/AnnaKarin Löwendahl
Nu höjs hyrorna i både Stenungsund och på Orust. Drygt 2 800 hyresgäster hos kommunägda Stenungsundshem och Orustbostäder berörs.

I Stenungsund berörs närmare 2 000 hushåll av uppgörelsen mellan den kommunala hyresvärden Stenungsundshem och Hyresgästföreningen.

Här höjs hyran med 1,99 procent från årsskiftet. Det motsvarar ungefär 120 kronor mer i månaden för en lägenhet som tidigare haft en månadshyra på 6 000 kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Eftersom uppgörelsen blev klar först i februari får hyresgästerna betala höjningen för januari och februari retroaktivt, på hyresavin för mars.

Överenskommelsen innebär att Stenungsundshem lovar att avsätta 0,5 procentenheter till ”hållbara ombyggnationer i samband med stamrenoveringar samt för stort socialt ansvarstagande”, enligt ett brev som Hyresgästföreningen har skickat till berörda medlemmar.

Både Stenungsundshem och Hyresgästföreningen beskriver i år förhandlingarna som ”konstruktiva”. Annat var det förra året, då de lokala parterna inte kunde enas alls.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

I stället avgjordes hyrorna av parternas gemensamma konfliktlösningsorgan Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Resultatet blev en hyreshöjning på 2,05 procent från januari 2019.

Eftersom uppgörelsen inte var klar förrän i juni fick hyresgästerna betala ett halvårs hyreshöjning i efterskott.

Även i grannkommunen Orust är det klart med en hyreshöjning. Den kommunala stiftelsen Orustbostäder höjer hyrorna med 2,1 procent från och med februari månad.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Av detta går 0,5 procentenheter till att Orustbostäder ska öka underhållstakten, och till trygghetsskapande projekt för hyresgästerna.

Annons

När förhandlingarna inleddes ville Orustbostäder från början höja hyrorna med 3,35 procent. Senast den kommunala stiftelsen höjde hyrorna var i januari förra året, då med 1,95 procent.

Även Tjörns Bostads AB höjde hyrorna i februari, vilket Hem & Hyra kunde berätta redan före jul. Här får de cirka 600 hyresgästerna vänja sig vid 1,8 procents högre hyror.

Läs också Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.