Annons

Miljoner till utsatta stadsdelar

Västra Götaland Utsatta stadsdelar i Göteborg, Trollhättan och Borås får drygt 38 miljoner kronor av regeringen för sitt arbete med att minska utanförskapet.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat pågår just nu en satsning för att stötta landets 15 mest utsatta stadsdelar. Tillsammans får de under ett par år dela på 100 miljoner kronor årligen.

I Västsverige berörs Norra Biskopsgården, Gårdsten, Bergsjön och Hjällbo i Göteborg, Hässleholmen i Borås samt Kronogården i Trollhättan.

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

Mest pengar får den stadsdel som bäst lyckas få ner andelen invånare med långvarigt försörjningsstöd samt ökar andelen förvärvsarbetande och behöriga elever till gymnasiet.

Annons

När 2013 års pott nu fördelats står det klart att Norra Biskopsgården på Hisingen i Göteborg får det största tillskottet i Västsverige, drygt nio miljoner kronor. Se ytterligare fördelning i faktarutan här intill.

Gårdsten i nordöstra Göteborg har hittills varit bäst i landet på att motverka arbetslösheten, bland annat tack vare kommunägda Gårdstensbostäders satsning på att skapa lokala arbetstillfällen.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

Totalt har andelen förvärvsarbetande i stadsdelen ökat med 5,3 procentenheter mellan 2010 och 2012.

Annons

Stadsdelen Hässleholmen i Borås har i gengäld varit bäst i landet på att minska andelen invånare som är beroende av långvarigt försörjningsstöd. Andelen sjönk med 1,9 procentenheter under samma tidsperiod.

Fakta: Så här fördelas pengarna för 2013

Norra Biskopsgården, Göteborg: 9,1 miljoner kronor
Bergsjön, Göteborg: 7,8 miljoner kronor
Kronogården, Trollhättan: 6,6 miljoner kronor
Hässleholmen, Borås: 5,3 miljoner kronor
Gårdsten, Göteborg: 4,9 miljoner kronor
Hjällbo, Göteborg: 4,4 miljoner kronor

Övriga kommuner som får pengar är Kristianstad, Landskrona, Malmö, Stockholm, Södertälje och Växjö.

När stadsdelarna valdes ut hade de gemensamt att färre än 52 procent av de som bor där har jobb, att över 4,8 procent av befolkningen lever på försörjningsstöd och att behörigheten till gymnasieskolans nationella program är lägre än 70 procent.

Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.