Misshandlade grannen – blir av med lägenheten
Misshandeln ägde rum i november 2005. Mannen har berättat att han innan dess hade blivit störd av olika grannar i flera år. Den här kvällen var det ett väldigt oväsen från en middagsbjudning och han var möjligen något uppretad när han gick dit för att be grannarna dämpa sig.
Det slutade med att han dömdes för misshandel, olaga hot och ofredande, i både tingsrätt och hovrätt.
Någon månad efter händelsen sades mannens hyreskontrakt upp. Hyresvärdens bild är att det är mannen själv som länge har varit störande och att flera grannar har känt sig rädda och trakasserade. Bland annat hade han tidigare hotat en granne i tvättstugan.
Hyresnämnden i Stockholm bedömde också att mannen hade gjort sig skyldig till så allvarliga störningar att han inte längre har rätt att bo kvar. Mannen överklagade, men nu har Svea hovrätt gjort samma bedömning och han är skyldig att flytta genast.
I veckan kom också en dom från Högsta domstolen, som gällde en annan man som har dömts för att ha misshandlat en granne i tvättstugan i juli 2002.
Här var frågan om inte hyresvärden hade väntat för länge med sin uppsägning – den kom först 2,5 år efter misshandeln. Hyresvärden försvarade detta med att mannen hade nekat till misshandeln och att man därför väntade tills han var dömd.
– Det är ett speciellt fall. Huvudregeln är att man ska säga upp någon relativt snart efter störningen. Om det är en brottslig handling behöver man inte invänta fällande dom och oftast gör man inte det heller. Men i vissa fall kan man alltså vänta, enligt Högsta domstolens dom, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.
Allmänt gäller att en hyresgäst inte automatiskt kan sägas upp på grund av brottslighet. Brottet måste i så fall ha att göra med boendet – att det har riktat sig mot grannar eller att själva lägenheten har använts för häleri eller annan brottslig verksamhet.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.