Annons

Nu kan Yasmine pusta ut – Högsta domstolen prövar inte hyresvärdens stämning

Skåne Yasmine riskerade att få betala 20 000 kronor i rättegångskostnader. Men hyresvärden advokat Lars Danckler får ge sig till slut. Högsta domstolen tar inte upp saken: ”Äntligen, nu behöver jag inte tänka på det mer. Jag har inte mått bra”.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Yasmine Boughalmi.

För Yasmine Boughalmi var stämningen helt obegriplig. Kortfattat handlade den om att hyresvärden ansåg att hennes uppsägning var otydlig. Därför behövde han vända sig till domstol vilket han menade kostade honom pengar och som hon skulle betala. Det motsade hon sig och under processen ökade beloppet. Till slut var de så kallade rättegångskostnaderna uppe i cirka 20 000 kronor.

Stämningen var svår att begripa men Yasmine var inte helt överraskad. För konflikten med hyresvärden och advokaten Lars Danckler började redan innan hon hade flyttat in. Och att hamna i konflikt med värden var hon inte ensam om. Det skulle visa sig att han hade drivit fler hyresgäster inför domstol.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Stämd av hyresvärden. Yasmine Boughalmi och hyresvärden och advokaten Lars Danckler.
Hyresgästen Yasmine Boughalmi vann i tingsrätten – men hyresvärden och advokaten Lars Danckler gav sig inte utan vände sig till Högsta domstolen.

Hem & Hyra har sedan i början av året i en serie artiklar visat att advokaten och hyresvärden Lars Danckler via sitt skånska fastighetsbolag Leijontornet AB ovanligt ofta drar sina egna hyresgäster inför rätta. Han hyr ut lägenheter i Stockamöllan och Hörby i Skåne.

Hyreskontrakt på advokatkontoret

En av de drabbade hyresgästerna har anmält Lars Danckler till Advokatsamfundet där en advokat kan bli varnad eller utesluten. Hem & Hyra har också visat hur Danckler i sin roll som hyresvärd ofta har använt sin advokattitel på olika sätt. Bland annat har hyreskontrakt skrivits under på hans advokatkontor i Malmö.

Yasmine kan nu pusta ut. När tingsrätten gick på Yasmines linje drev Lars Danckler stämningen till hovrätten. När hovrätten inte prövade ärendet överklagade han till Högsta domstolen. De har nu beslutat att inte meddela prövningstillstånd – de ser ingen anledning till det. Därmed står tingsrättens dom fast. Lars Danckler har inte rätt till rättegångskostnader men däremot ska han betala Yasmine Boughalmis som landat på 10 000 kronor.
– Äntligen, nu är jag glad och behöver inte tänka mer på detta. Det har stressat mig och jag har mått dåligt. Gjort mig rädd för hyresvärdar, säger Yasmine Boughalmi.

Annons
Läs ocksåStephanie drogs inför rätta för trasig tapet – här är advokaten som stämmer sina hyresgäster: ”Satt det i system”En ung kvinna, hyresgäst, med ett spädbarn i famnen samt en man. Hon blev stämd i tingsrätten.

Inga nya stämningar

Idag bor hon i en studentlägenhet i Malmö där hon känner sig trygg. Hon är tacksam över att hon under processen fått hjälp av Hyresgästföreningen.
– HD:s beslut var väntat. Tingsrättens dom var helt korrekt. Leijontornet ska ersätta Yasmine för hennes rättegångskostnader, vilket har gjorts, säger Viktor Lundgren som har varit Yasmines ombud.

De senaste åren har Viktor Lundgren och Hyresgästföreningen haft flera ärenden som rört Lars Danckler och Leijontornet. Efter Hem & Hyras publiceringar har ingen hört av sig angående värden.

Det finns heller inga nya stämningar i Lunds tingsrätt eller nya ärenden i hyresnämnden.

Läs ocksåHyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning”En domareklubba, texten "Sveriges advokatsamfund", en lagbok och en ung kvinna. Hyreskontrakt. Hyresvärd.

Lars Dancklers argument för Högsta domstolen att pröva ärendet var bland annat att det behövs vägledning när ett hyresavtal har upphört. Han befarar annars ett ökat antal rättsfall.

Annons

Lars Danckler vill inte svara på Hem & Hyras frågor på telefonen och han återkommer inte när vi söker honom via mejl.

Läs också Robin skulle skriva på vid besiktningen – utan att få läsa värdens protokoll: ”Hade kunnat kräva mig på 80.000” Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.