HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Moderaterna vill ta mer hänsyn till marknaden

Nyheter ​Moderaterna förordar inte längre marknadshyror. Men man vill att hyresnivån ska bedömas utifrån läge, standard och hela bostadsmarknadens bestånd, enligt moderatstämmans beslut.
Moderaterna håller stämma i Gävle och under fredagen antogs bland annat partiets nya handlingsprogram ”Vår tids arbetareparti”.
Men det krävdes debatt, tilläggsyrkanden, votering och rösträknare innan man kunde besluta om sin ändrade inriktning i bostadspolitiken.
Flera stämmodeltagare tog chansen att tala om hyressättningssystemet eftersom den tidigare målsättningen att införa marknadshyror hade tagits bort.
I förslaget till nytt handlingsprogram stod bland annat att ett ”fungerande bruksvärdesystem är ett viktigt skydd för hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar.”
 
I utskottsbehandlingen på moderatstämman fick denna passus ett tillägg:
”Samtidigt är det centralt att hyressättningen också i fortsättningen tar hänsyn till viktiga faktorer som läge och standard, samt i betydligt större utsträckning bedöms utifrån hela bostadsmarknadens bestånd.”
Detta räckte inte för att ena alla stämmodeltagare. I debatten fick hyresregleringen kritik för att ha snedvridit bostadsmarknaden, bidragit till utanförskap, med mera. Rena marknadshyror, däremot, skulle leda till lägre hyror för många med dålig ekonomi och minskat bidragsberoende.
 
Kristina Alvendahl, bostadsborgarråd i Stockholm, föreslog också ett tillägg om att de kommunala bostadsbolagens hyresledande roll ska avskaffas. Det röstades dock ner med siffrorna 98-89. Utskottets tillägg röstades däremot igenom.
Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman, välkomnar moderaternas beslut att stänga dörren till marknadshyror. Även beslutet att rösta ner Kristina Alvendahls förslag om ett avskaffande av allmännyttans hyresledande roll ser hon som positivt.
Eventuella förändringar i hyreslagen måste ske med ett bevarat starkt hyrestak, meddelar Barbro Engman i en kommentar.
 
 

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt Lågt förtroende för regeringen i bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.