HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu slipper du betala dubbelt för återvinningen

Nyheter Det är företagen som tillverkar förpackningar och tidningspapper som ska bekosta insamlingen – inte de boende. Nu görs sopsorteringen om. Att ta betalt från fastighetsägare för att komma och hämta sopor blir inte längre tillåtet.
Foto: Gry Ellebjerg

Senast i juni skrev Hem & Hyra om att regeringen ville få en större del av hushållens papper, glas och förpackningar att sorteras och samlas in i det egna kvarteret. Detta eftersom färre personer slarvar med soporna om det är lätt att göra rätt.

Sedan i våras har ett regeringsförlag om skärpt ansvar för källsortering nära hemmet varit ute på remiss och under torsdagen meddelades de nya reglerna.

Läs ocksåInget Megaloppis i Majorna under hela 2020

I sitt beslut förtydligar regeringen att det är producenterna som ska ta det fulla ekonomiskt ansvaret för att förpackningar och returpapper samlas in och sorteras. Det blir alltså inte längre tillåtet för dem att kräva extra betalt från fastighetsägare och boende för att komma och hämta skräpet.

Insamlingen ska ske ”bostads- eller kvartersnära”, understryker regeringen. En stor förändring från dagens system där glest spridda återvinningsstationer är den allmänt rådande modellen.

Hyresgästföreningen är en av många organisationer som stridit för att insamlingsansvaret ska ligga helt och hållet i producenternas knän. Jennie Wiederholm, energiexpert på organisationen, gläds över beslutet.

Läs ocksåHyresgäster i Borås protesterar mot sopstation mellan husen

– Det har varit producenterna som har haft huvudansvaret tidigare också men en hel del kostnader har spillt över på fastighetsägare, säger hon. Vi delar uppfattningen att det kommer bli mer sorterat när fler får möjlighet att lämna sina använda förpackningar nära bostaden. Det är också bättre för boende att inte behöva släpa runt på sitt skräp långa sträckor.

Tidigare har insamling nära bostaden inneburit att de boende betalat två gånger, förklarar Jennie Wiederholm. Dels som en kostnad inbakat i varans pris och dels via sin hyra eller avgift.

– Detta bara för att producenterna inte tar sitt ansvar för hushållsnära insamling. Nu minskar risken att konsumenten får betala två gånger.

Läs ocksåAnklagar hyresvärden för skitig sophantering

I praktiken innebär de nya reglerna att fastighetsägare erbjuds gratis upphämtning av till exempel förpackningsavfall och returpapper. I gengäld måste den som äger ett bostadshus göra sitt bästa för att underlätta bortforslingen av avfallet.

Även Fastighetsägarna mottar regeringens besked med stor entusiasm:

– När hämtavgifterna inte längre behöver betalas av fastighetsägare och boende kommer det ge möjlighet till ökad återvinning, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet.

Eftersom omställningen från dagens system är markant kommer aktörerna att få tre år att anpassa sin servicenivå efter de nya reglerna. År 2021 respektive 2025 kommer kraven på dem att höjas stegvis. Naturvårdsverket har i uppgift att följa upp hur väl den bostadsnära insamlingen genomförts.

Läs också Hyresgästerna får betala för dålig sophantering - hyrorna höjs Sopproblem sattes på sin spets i Hylte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.