Annons

Nu slipper du betala dubbelt för återvinningen

Nyheter Det är företagen som tillverkar förpackningar och tidningspapper som ska bekosta insamlingen – inte de boende. Nu görs sopsorteringen om. Att ta betalt från fastighetsägare för att komma och hämta sopor blir inte längre tillåtet.
Foto: Gry Ellebjerg

Senast i juni skrev Hem & Hyra om att regeringen ville få en större del av hushållens papper, glas och förpackningar att sorteras och samlas in i det egna kvarteret. Detta eftersom färre personer slarvar med soporna om det är lätt att göra rätt.

Sedan i våras har ett regeringsförlag om skärpt ansvar för källsortering nära hemmet varit ute på remiss och under torsdagen meddelades de nya reglerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I sitt beslut förtydligar regeringen att det är producenterna som ska ta det fulla ekonomiskt ansvaret för att förpackningar och returpapper samlas in och sorteras. Det blir alltså inte längre tillåtet för dem att kräva extra betalt från fastighetsägare och boende för att komma och hämta skräpet.

Insamlingen ska ske ”bostads- eller kvartersnära”, understryker regeringen. En stor förändring från dagens system där glest spridda återvinningsstationer är den allmänt rådande modellen.

Hyresgästföreningen är en av många organisationer som stridit för att insamlingsansvaret ska ligga helt och hållet i producenternas knän. Jennie Wiederholm, energiexpert på organisationen, gläds över beslutet.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Det har varit producenterna som har haft huvudansvaret tidigare också men en hel del kostnader har spillt över på fastighetsägare, säger hon. Vi delar uppfattningen att det kommer bli mer sorterat när fler får möjlighet att lämna sina använda förpackningar nära bostaden. Det är också bättre för boende att inte behöva släpa runt på sitt skräp långa sträckor.

Tidigare har insamling nära bostaden inneburit att de boende betalat två gånger, förklarar Jennie Wiederholm. Dels som en kostnad inbakat i varans pris och dels via sin hyra eller avgift.

– Detta bara för att producenterna inte tar sitt ansvar för hushållsnära insamling. Nu minskar risken att konsumenten får betala två gånger.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

I praktiken innebär de nya reglerna att fastighetsägare erbjuds gratis upphämtning av till exempel förpackningsavfall och returpapper. I gengäld måste den som äger ett bostadshus göra sitt bästa för att underlätta bortforslingen av avfallet.

Annons

Även Fastighetsägarna mottar regeringens besked med stor entusiasm:

– När hämtavgifterna inte längre behöver betalas av fastighetsägare och boende kommer det ge möjlighet till ökad återvinning, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet.

Eftersom omställningen från dagens system är markant kommer aktörerna att få tre år att anpassa sin servicenivå efter de nya reglerna. År 2021 respektive 2025 kommer kraven på dem att höjas stegvis. Naturvårdsverket har i uppgift att följa upp hur väl den bostadsnära insamlingen genomförts.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.